Priča o izgubljenoj generaciji

Izvor: Glas javnosti, 18.Okt.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o izgubljenoj generaciji

Nova sezona omladinskog pozorišta „Dadov“ počeće sutra premijernim izvođenjem drame „Pit“ LJubinke Stojanović u režiji Predraga Stojmenovića. Mlada autorka, čiji je komad pobedio na anonimnom konkursu za savremeni dramski tekst u okviru festivala Autorske poetike u Mostaru, kaže da on govori o generaciji koja se svesno prepušta svim telesnim zadovoljstvima i strastima, kako bi zaboravila da je zaboravljena.

- Danas, kada sasvim mirno posmatramo kako se menjaju društveni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << postulati i kako čovek čoveku sve više postaje pit bul terijer, više nema ni iluzija, ni ideala. Jer, za razliku od ranijih društvenih simbola, kada je čovek čoveku bio vuk, i ipak umeo da bude milostiv prema žrtvi, u naše doba pit bul terijer ne odustaje dok pobeđeni nije mrtav. Zato glavna junakinja Nera, u retkim trenucima jasnog sagledavanja svojih emocija i svog života povraća, i gnuša se od pomisli da će umreti obična, nepoznata, zaboravljena... - navodi LJubinka Stojanović.

Predrag Stojmenović smatra da je „Pit“ komad koji podseća na Ibzenovu „Lutkinu kuću“ smeštenu u današnje vreme.

- Predstava govori i o celoj jednoj generaciji koja je odrastala u devedesetim, a danas se plaši da konačno sazri. Ući u arenu i boriti se ili ostati po strani i samo posmatrati život je osnovna dilema glavne junakinje. Ako si u areni onda ti ostaje samo da „kidaš„, jer današnji sistem priznaje samo pobednike - kaže reditelj koji je uloge poverio Nenadu Stojmenoviću, Višnji Sretenović, Tanji Petrović i Nikoli Jovanoviću.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.