Presuđeno: Led Zeppelin nije pokrao grupu Spirit

Izvor: B92, 23.Jun.2016, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuđeno: Led Zeppelin nije "pokrao" grupu Spirit

Posle gotovo nedelju dana saslušavanja, porota je odlučila da pesma “Stairway to Heaven”grupe Led Zeppelin nije kopija “Taurusa” benda Spirit.

Anonimnim glasanjem porota se izjasnila da ne smatra povređenim autorska prava pokojnog gitariste grupe Spirit Rendija Volfa i basiste Marka Endsa, čiji je predstavnik u ovom slučaju bio Majkl Skidmor.

Tužba koja je pokrenuta prošle godine glasila je da je “rif u opadajućoj hromatskoj skali u renesansnom stilu” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pesmi “Stairway to Heaven” “ukraden” od grupe Spirit, koja je pesmu “Taurus” objavila godinu dana pre spornog hita.

Iako porota smatra da su Pejdž i Plant svakako imali pristup “Taurusu” – što su oni u svedočenjima negirali – presudila je da pesme nisu dovoljno slične da bi se jedna od njih smatrala “pokradenom”.

“Zahvalni smo na savesnoj službi porote i zadovoljni što je presuđeno u našu korist, čime su okončane diskusije o poreklu ‘Stairway to Heaven’ i potvrđeno ono što smo znali 45 godina”, saopštili su Led Zeppelin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.