Preminuo osnivač FAF Vojislav Vučinić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo osnivač FAF Vojislav Vučinić

Istaknuti filmski poslenik Vojislav Vučinić, osnivač Festivala autorskog filma, preminuo je u četvrtak u Beogradu u 82. godini, saopštila je danas Jugoslovenska kinoteka.

Odličan poznavalac i ljubitelj filma, Vučinić je početkom devedesetih godina osnovao Festival autorskog filma “Pogled u svet“.

Kao prvi direktor uložio je svoju viziju i energiju, zajedno sa umetničkim direktorom Slobodanom Novakovićem, kreirajući program koji je već od prvog izdanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1994. godine, osvojio ljubav pravih filmofila i vremenom narastao u jednu od najznačajnijih međunarodnih manifestacija sedme umetnosti na ovim prostorima.

Vučinić je i u poznim godinama ostao veran FAF-u kao član Saveta tog festivala i koordinator programa, pomažući novoj generaciji savetima i iskustvom.

Komemoracija i sahrana u utorak

Komemorativni skup osnivaču i prvom direktoru Festivala autorskog filma, Vojislavu Vučiniću, koji je preminuo u 82. godini, biće održan u utorak 24. decembra u 11.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, dok će se sahrana obaviti istog dana na Groblju Lešće u Beogradu u 14 časova, saopštili su iz FAF.

Vučinić je rođen 1938. u Podgorici, a završio je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1965. bio je zaposlen u “Jugoslavija- filmu” na poslovima izvoza jugoslovenskih filmova u englesko govorno područje.

U tom periodu filmovi Petrovića i Makavejeva, a nešto kasnije i dela Kusturice, Šijana, Zafranovića, Nikolića, Draškovića i drugih naših autora nalaze svoje mesto u art- bioskopima u Americi, kao i na prestižnim zapadnoevropskim televizijama.

Od 1990. Vučinić je bio direktor "Jugoslavija filma"; ovo preduzeće preuzima tada organizaciju Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, pokreće Art bioskop Muzeum i Kafe bioskop Ada, distribuira niz zapaženih umetničkih filmova kod nas.

U jesen 1994, uz veliku podršku Slobodana Novakovića i još nekoliko filmskih prijatelja, Vojislav Vučinić osniva Festival autorskog filma "Pogled u svet" koji se sve do 2004. održavao u organizaciji Jugoslavija-filma, postajući veoma brzo nezamenljivo mesto za generacije beogradskih filmofila, umetnika, intelektualaca.

Njegovom zaslugom naša publika prvi put otkriva i autorske svetove Egojana, Vong Kar-vaja, Kajgea, Sokurova, Balabanova...

Uprkos teškim vremenima međunarodnih sankcija i izolacije, NATO bombardovanja i velikih političkih previranja u zemlji, uspeva da na FAF dovede i neke od kultnih figura svetskog filma (među njima bili su i Pol Morisej, Sofi Marso, Andžej Žulavski, Gaspar Noe, Enki Bilal).

Godine 2005. sa grupom mlađih reditelja i filmskih radnika osniva Udruženje građana "Pogled u svet" koje sa uspehom nastavlja organizovanje festivala.

Od 2006. Vučinić je bio koordinator FAF-a, a kasnije i član Fondacije "Aleksandar Saša Petrović", a 2014. godine Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu je Diplomu za izuzetan doprinos osnivanju i razvoju Festivala autorskog filma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminuo osnivač FAF Vojislav Vučinić

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Dec.2019

BEOGRAD - Istaknuti filmski poslenik Vojislav Vučinić, osnivač Festivala autorskog filma, preminuo je u četvrtak u Beogradu u 80. godini, saopštila je danas Jugoslovenska kinoteka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.