Preminuo nobelovac Derek Volkot

Izvor: N1 televizija, 17.Mar.2017, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo nobelovac Derek Volkot

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1992. Derek Volkot preminuo je u svom domu na karipskom ostrvu Santa Lucija u 87. godini, saopštila je njegova porodica.

Njegova dela, uključujući autobiografiju u stihu "Dugi život" (1973) i karipsku verziju "Odiseje", naslovljenu "Homer" (1990), donela su mu međunarodnu slavu.

Premijer Svete Lucije Alen Kastanet rekao je da su zastave širom ostrva spuštene na pola koplja zbog smrti poznatog pisca.

"Ovo je veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << gubitak za Svetu Luciji. Ovo je veliki gubitak za svet", kazao je on.

Rođen je 1930. godine na ostrvu Sveta Lucija, a 1953. preselio se u Trinidad. Predavao je u Bostonu, na Jejlu, Kolumbiji.

Njegova reputacija oslabljena je optužbama za seksualno uznemiravanje kada su ga dve studentkinje optužile da im se udvarao i da je to uticalo na njihove ocene.

Godine je proveo rastrzan između domovine i SAD, gde je radio kao predavač.

Njegove kolege ocenile su da je otišao briljantan i darežljiv čovek.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.