Preminuo Džon Forsajt u 93. godini

Izvor: B92, 03.Apr.2010, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Džon Forsajt u 93. godini

Glumac Džon Forsajt, proslavljen ulogom Blejka Karingtona u seriji "Dinastija", preminuo je u 93. godini.

Publicista Harlan Bol rekao je da je Forsajt (John Forsythe) preminuo kasno sinoć usled komplikacije sa upalom pluća posle jednogodišnjeg lečenja od raka. I pored uspešne karijere na pozorištu i filmu, Forsajt je slavu stekao ulogom naftnog tajkuna u sapunskoj seriji "Dinastija" od 1981. do 1989. godine.

Šta rade i gde su danas ostale zvezde "Dinastije" pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na stranicama "Života".

Forsajt je takođe učestvovao u snimaju još jedne popularne serije - od 1976. do 1981. u seriji "Čarlijevi anđeli" davao je glas šefa Čarlija, čiji lik nikada nije prikazan i koji je svojim lepim detektivkama zadatke davao preko telefona.

„Porodica Džona Forsajta s tugom objavljuje da je on preminuo 1. aprila 2010. Imao je 92 godine i, na svu sreću, umro je kao što je i živeo...tiho i dostojanstveno", objavio je Reuters u petak.

Forsajt je tri puta bio nominovan za nagradu „Emi" za ulogu Blejka Karingtona, patrijarha „Dinastije", serije koja se na američkoj televiziji prikazivala od 1981. do 1989. godine.

Nakon debija na velikom platnu 1943, Forsajt je igrao u Hičkokovim filmovima „Nevolje sa Harijem" (1955) i „Topaz" (1969), kao i u komediji Bila Marija „Scrooged" z 1988.

Rođen 29. januara 1918. kao Džon Linkoln Frojnd u Nju Džersiju, Forsajt se ženio tri puta i ima troje dece. Ostaće upamćen po izuzetnom glasu i gospodskoj pojavi na ekranu ali i velikoj skromnosti iza kamera.

„Ne posedujem neki glumački dar. Ja sam solidan glumac zanatlija, ali nisam ni prineti Brandu ili Skotu. Te ljude je dotakla Božija ruka”, rekao je Forsajt časopisu „People” 1979. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.