Preminula kantri legenda Glen Kembel

Izvor: Blic, 09.Avg.2017, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula kantri legenda Glen Kembel

Muzičar Glen Kembel, pevač i tekstopisac sa bogatom karijerom od šest decenija, preminuo je juče u 82. godini nakon što je šest godina živeo sa Alchajmerom.

"Sa tugom u srcu objavljujemo odlazak našeg voljenog supruga, oca, deke i legendarnog pevača i gitariste Glena Trevisa Kembela u 82. godini, nakon duge i hrabre borbe sa Alchajmerovom bolešću", napisala je Kembelova porodica na njegovom vebsajtu.

Muzičar rodom iz Arkanzasa prodao je u karijeri preko 45 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << miliona ploča. Među 80 sninglova koji su bili na listama Billboard Hot 100 ili Billboard Country, nalazili su se hitovi poput "Rhinestone Cowboy", "By the Time I Get to Phoenix" i obrada "Gentle on My Mind" Džona Hartforda.

Od 1969. do 1972. bio je domaćin zabavne muzičko-humorističke emisije na CBS, "Goodtime Hour", koja je imala 91 epizodu.

Poslednji studijski album, "Adios", snimao je 2012. i 2013. u Nešvilu, nakon dijagnoze da boluje od Alchajmera. Objavljen je u junu ove godine.

Rođen kao sedmo od 12 dece, Kempbel je napustio školu sa 14 i preselio se u Vajoming pa u Los Anđeles, gde je početkom šezdesetih snimao ploče sa Elvisom Preslijem, Merlom Hagardom i bendom "The Byrds".

Prvi hit bio mu je "By The Time I Get to Phoenix" 1967. koji je napisao Džim Veb. Zajedno su sarađivali na brojnim pesmama, poput "Wichita Lineman" i balade "Galveston".

U intervjuu za "Gardijan", nedugo pošto je saznao da ima Alchajmera, Kembel je i dalje bio pozitivan o stvaranju nove muzike.

- Volim muziku, osećam se dobro. Kao u staroj pesmi Flojda Tilmana: "Toliko te volim da me boli, draga, zato sam tako tužan". Sve što sam u životu želeo bilo je da sviram i pevam - rekao je tom prilikom.

Nominovan je za Oskara 2015. za pesmu "I'm Not Gonna Miss You" iz dokumentarca o sebi, "Glen Campbell: I’ll Be Me".

Među mnogim kolegama koji su mu odali poslednju poštu, bila je i Doli Parton. Ona je rekla u video-poruci: "Glen Kembel je bio poseban jer je bio tako nadaren. On je jedan od najboljih glasova u ovom biznisu i jedan od najboljih muzičara. Mnogi ljudi ne znaju da je bio divan studijski muzičar, ali je mogao da svira bilo šta i da svira zaista dobro. Toliko je bio talentovan".

Heartbroken. I owe him everything I am, and everything I ever will be. He will be remembered so well and with so much love. pic.twitter.com/1Z8mm8Jzth

Iza Kembela je ostala njegova supruga Kim, njihovo troje dece: Kal, Šenon i Ešli, kao i Kembelova deca iz prethodnih brakova: Debi, Keli, Trevis, Kejn i Dilon.

Ćerka Ešli oprostila se od njega i na tviteru rečima: "Srce mi je slomljeno. Dugujem mu sve što sam i sve što ću ikada biti. Pamtićemo ga sa mnogo ljubavi."

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Umro kantri pevač Glen Kembel (VIDEO)

Izvor: Beta, 09.Avg.2017

Muzičar i tekstopisac Glen Kembel preminuo je juče u 81. godini u svojoj kući u Nešvilu posle duge i teške bolesti, saopštila je njegova porodica.Kembel, legenda kantri muzike, objavio je 2011. godine da boluje od Alchajmera, ali da će ostati pozitivan i posvećen stvaranju muzike."Sa tugom u...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.