Premijera na renoviranoj sceni

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera na renoviranoj sceni

U Narodnom pozorištu u Beogradu 22. novembra je svečano otvorena adaptirana scena "Raša Plaović", na kojoj je kao prva premijera izvedena predstava "Zli dusi", po romanu Dostojevskog u dramatizaciji i režiji Tanje Mandić Rigonat.

Time je završen dvodnevni program obeležavanja Dana Narodnog pozorišta (22. novembra), osnovanog pre 143 godine.

U foajeu rekonstruisane scene dramska prvakinja Ksenija Jovanović otkrila je ploču sa imenima svih dosadašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobitnika nagrade "Raša Plaović".

Priznanje sa imenom tog velikana srpskog glumišta dodeljuje se od 1988. godine, a prvi ga je poneo Petar Banićević.

Publici u kojoj su bile ugledne ličnosti javnog i kulturnog života obratili su se ministar kulture Predrag Marković, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Ðurović i direktor Drame Molina Udovički Fotez.

Ministar Marković je proglasio scenu otvorenom i izrazio zadovoljstvo što je Narodno pozorište za svoj rođendan dobilo tako divan poklon.

On je istakao da je pomoglo mnogo ljudi, a da je iz budžeta izdvojeno 38 miliona dinara.

Ova mala scena koja nosi ime velikog čoveka sada ima 295 udobnih sedišta sa dobrom vidljivošću, scena je pokretna, a prostor je prilagođen osobama sa posebnim potrebama, rekao je Marković.

Zatim je scenu preuzeo veliki glumački ansambl predstave "Zli dusi", koji predvodi Igor Ðorđević u ulozi Stavrogina.

Publika je dugim aplauzom pozdravila ceo ansambl sa čak 18 članova u kojem su niz efektnih uloga ostvarili i Dušanka Stojanović Glid (Varvara Petrovna), Goran Jevtić (Petar Verhovenski), Boris Komnenić (Stepan Verhovenski), Danijela Štajnfeld (Liza), Milutin Milošević (Kirilov), Nenad Stojmenović (Šatov) i drugi.

Predstava tokom dva i po sata (bez pauze) oživljava svet Dostojevskog, njegove etičke, filozofske i političke ideje, što je nekim gledaocima bilo interesantno, a nekima nije dovoljno držalo pažnju.

Među glavnim temama ove postavke su pitanje kako promeniti svet da bude bolji, ako čovek nije u stanju da promeni sebe, svoje "zle duhe" - oholost, egoizam, laži, srebroljublje, zatim problem slobodne volje, kao i pitanje šta se dešava kada se najlepših ideja dočepaju političke hulje, pa ideje o revoluciji i solidarnosti postaju pakao za savremenike.

Dramaturg predstave je Slavko Milanović, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Bojana Nikitović, koreograf Anđelija Todorović, kompozitor Anja Ðorđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.