Premijera drame 50 udaraca u Ateljeu 212

Izvor: Studio B, 17.Jan.2013, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera drame "50 udaraca" u Ateljeu 212

Drama "Pedeset udaraca" autorke Tamare Baračkov u režiji Ane Grigorović biće premijerno izvedena večeras na sceni "Petar Kralj" Ateljea 212, najavila je danas upravnica tog teatra Ivana Dimić.

Podsetivši da je to projekat prethodne uprave, ona je rekla da ne želi da se kiti tuđim perjem, ali da je oduševljena sa koliko je dara mlada generacija uradila ovu predstavu, kao i načinom na koji je obrađena delikatna tema - devijacije unutar crkve i zanemarivanje žrtava. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

"Bez trunke mržnje postavili su neka strašno važna, moguće i opasna pitanja o tome ko su krivci i za šta. Na dramatičan način su ispričali priču o žrtvama i da li će ih se neko setiti", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Upravnica je naglasila da umetnost ima pravo da postavi svako pitanje i da traži istinu, samo ako se na sceni ne ponaša na plakatski ili propagandni način.

"Ova tema meni lično nije prijatna, ja sam religiozna, ali u predstavi je jasna razlika između vere i crkve. Krivci su pojedinci, a pozoriste se bavi pojedinačnim sudbinama. Videla sam na probama da predstava ne vređa nikoga. Ako je ovo demokratsko društvo, svako ima pravo da iznese problem", istakla je Dimićeva.

Rediteljka Grigorović (26) izjavila je da drama kroz niz fiktivnih događaja tretira slučaj vladike Pahomija, zlostavljanje dečaka i njegovu oslobađajuću presudu, potom slučaj protojereja Peranovića i zločine u Crnoj reci koji nisu došli do sudskog razrešenja i na kraju ubistvo Nebojše Zarupca.

"Moj stav je da je takve probleme pogrešno tretirati samo kroz fikciju. Zato smo odlučili da se tekstom bavimo kroz radioničarski pristup i tretiranje istine koristeći naše lične priče i stavove o svemu tome", rekla je ona.

Svi glumci imaju između 20 i 30 godina, a igraju i likove koji su stariji. U ekipi su Marko Janketić, Milan Marić, Tanja Petrović Dejan Dedić i Jakov Jevtović.

"Želim da prikažem naš stav i kakav utisak ovi događaji ostavljaju na nas, kako naša vera trpi u odnosu na te događaje koji se društveno ignorišu. Problem koji tretiramo je i neaktivnost društva, nemoć nas pojedinaca da se suprotstavimo i damo svoj stav, da mi budemo ta promena koju očekujemo", istakla je rediteljka.

Predstava stilski pripada postdramskom dokumentarizmu, kombinuje dramski tekst i delove sa radionice, uz "uput" na publiku da reaguje, dodala je ona.

Autorka Baračkov (25), kojoj je ovo diplomski rad, izjavila je da se bavila pitanjem postojanja pravde i nemogućnosti pojedinca da se suoči sa traumama.

"Fokus moje drame je na porodici. To je priča o nespremnosti jedne majke i sinova da se suoče sa nekim događajima koje vuku iz prošlosti. Upravo nas ta nespremnost stalno vraća i drži zatvorene u jednom krugu ponavljanja istih problema", rekla je ona.

Dodavši da je vladika Pahomije čak dobio orden, bez obzira na sve što se dešavalo, izjavila je da je to kako zaboravljamo ili se pravimo da se neke stvari nikada nisu dogodile za nju bilo "okidač" da se pozabavim tom temom.

"Nisam želela da vređam po pitanju vere. Za mene su institucija crkve i relgija dve odvojene stvari. Danas se vešto manipuliše religijom da bi se nešto prikrilo ili našlo opravdanje za neke zastrašujuće postupke. Nadam se da će se kroz ovu dramu i predstavu otvoriti ta pitanja", istakla je Baračkov.

Jevtović je izjavio da je kao konzervativan i desničarski nastrojen u početku imao problem zbog suprotnih mišljenja u odnosu na ostale iz ekipe, ali da je kroz radionicu uspeo da zavoli drugu stranu i da je predstava deo njegovog ličnog sazrevanja.

"Bilo da je čovek vernik ili ne, dužan je da ne stavlja stvari pod tepih, nego da postavlja pitanja", naglasio je on.

Dramaturg na predstavi i asistent režije bila je Vanja Nikolić, scenograf Marija Jevtić, kostimograf Dragica Laušević, kompozitor Irena Popović.  

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Premijera "50 udaraca" U Ateljeu

Izvor: B92, 18.Jan.2013, 15:31

Drama "Pedeset udaraca" autorke Tamare Baračkov u režiji Ane Grigorović biće premijerno izvedena 18. januara na sceni "Petar Kralj" Ateljea 212...Predstava se, kako je najavljeno, kroz porodičnu dramu, ali i dokumentarni deo bavi pojedinačnim devijacijama unutar crkve i zanemarivanjem žrtava...Bilo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.