Premijera Bube u uhu u subotu u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera "Bube u uhu" u subotu u Kikindi

Kikindsko Narodno pozorište počinje novu teatarsku sezona premijerom predstave "Buba u uhu". Vodvilj Žorža Fejdoa režira Petar Jovanović iz Novog Sada, a izvođenje predstave "Buba u uhu", najavljeno za subotu, 19. oktobar, biće 337. premijera kikindskog teatra.

Jedan od najpoznatijih i najizvođenijih komada u žanru vodvilja svakako je komad Žorža Fejdoa "Buba u uhu". To je i jedna od najdugovečnijih predstava u srpskim teatrima, jer je u JDP-u izvođena preko 40 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << I pored toga, ili uprkos tome, poseban izazov za mlade umetnike je da tekst napisan 1907. godine iščitavaju drugačije, prateći svoju viziju, ali ostajući u osnovi verni Fejdou.

"Nije nam bilo svejedno. I na samom početku, kao i tokom čitavog procesa rada na predstavi, trudili smo se da se ne poredimo sa drugima, da napravimo nešto svoje, da iz ovog komada izvučemo nešto što je svojstveno za nas, ovo vreme. Čini mi se da smo u tome uspeli", kaže Petar Jovanović, reditelj.

U želji da se današnjoj teatarskoj publici priča približi, radnja komada smeštena je, takođe, u Pariz, ali u pedesete godine prošlog veka. Vodvilj "Buba u uhu", ta vrcava komedija Žorža Fejdoa, izuzetno je zahtevan žanr.

"Mislim da smo uspeli da se "izborimo" sa ovim komadom, da pronađemo neko novo čitanje, a da opet ne napustimo Fejdoovu komiku, šarm, vitalnost. Mislim da se nismo ogrešili o Fejdoa", dodaje Jovanović.

Uz stalne članove glumačkog ansambla kikindskog Narodnog pozorišta, u predstavi "Buba u uhu" gostuje mladi glumac Nebojša Rako, koji je ulogu dobio na audiciji.

"Fantastično je kada imaš priliku da radiš sa ansamblom, kada si u pozorištu u kojem su ljudi profesionalni, a ti kao mlad glumac ostaješ u "treningu". Meni je posebno bilo zanimljivo jer prvi put radim vodvilj", kaže Nebojša Rako, glumac.

Dramatizaciju teksta Žorža Fejdoa uradila je Bojana Marić, a scenografiju i kostimografiju potpisuje Irena Marjanov.

U subotu, 19. oktobra u 20 sati, premijernim izvođenjem predstave "Buba u uhu", u kikindskom Narodnom pozorištu i zvanično počinje nova teatarska sezona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.