Predstavljena aplikacija o kulturi Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena aplikacija o kulturi Srba

Aplikacija "Vremenske linije kulture Republike Srbije i Srba van matice", koju je realizovao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, sa ciljem da na internetu predstavi najvažnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije i srpskog naroda predstavljena je danas u Ministarstvu kulture i informisanja.

Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kazao je da ovaj složeni projekat ima za cilj da na internetu, na jednom mestu predstavi najznačajnije ličnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i događaje i objekte naše kulture.

"U poslednjih godinu dana tim Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka je radio na tome i Vremenska linija obuhvata period od preistorije do današnjih dana. Ova specifična aplikacija na taj način predstavlja kontinuitet, domete i širinu kulture Republike Srbije i Srba koji žive van naše države", kazao je Vukićević i dodao da sve odrednice mogu da se pretražuju prema zahtevima korisnika, tako da će internet sajt omogućiti tagovanje.

Dejan Masliković, pomoćnik Ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kazao je da je ideja za ceo projekat nastala u ministarstvu kulture i informisanja u sektoru za digitalizaciju.

"Zajedno sa kabinetom premijerke smo razmatrali da li može da se napravi neka vrsta aplikacije gde bi se mladi programeri, studenti, i start-ap kompanije bavile izradom vremenske linije u jednoj ustanovi kulture koja se dugo bavi istraživanjem i radom i poseduje infrastrukturu za razvojovog projekta", kazao je Malsiković.

Projekat u ovom trenutku sadrži više od 1600 pojedinačnih odrednica, ilustrovanih odgovarajućim fotografijama i audiovizuelnim materijalima i povezanih kako međusobno tako i sa spoljašnjim izvorima.

Odrednice su predstavljene na srpskom jeziku, na ćiriličnom i latiničnom pismu, a veći deo sadržaja je preveden i na engleski jezik.

Planira se da sve odrednice budu dostupne na engleskom, a zatim i na drugim svetskim jezicima.

Sadržaj Vremenske linije može biti pretraživan prema kategorijama, određenim prema oblastima kulturne i umetničke delatnosti: arhitektura, audio-vizuelne umetnosti, vizuelne umetnosti, izvođačke umetnosti, književnost, kulturno nasleđe, manifestacije, mediji, muzika, nauka, ustanove.

Pretraživanje je moguće vršiti i prema tagovima, koji omogućavaju pretragu prema posebnim interesovanjima korisnika.

Sadržaj se razvija u skladu sa principima obuhvatnosti, reprezentativnosti i dostupnosti širokom krugu korisnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Najvažnije ličnosti, događaji i objekti kulture Srbije na jednom mestu

Izvor: RTS, 16.Jan.2020

Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je "Vremensku liniju kulture Republike Srbije i Srba van matice", koju je realizovao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, sa ciljem da na internetu predstavi najvažnije ličnosti, događaje i objekte srpske kulture i naroda. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.