Predstavljen Vodič kroz jevrejsko istorijsko nasleđe Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2019, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen "Vodič kroz jevrejsko istorijsko nasleđe Novog Sada"

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture predstavljena je multimedijalna aplikacija "Vodič kroz jevrejsko istorijsko nasleđe Novog Sada", koja čini spoj nacionalne baštine jednog naroda i moderne tehnologije, a ima za cilj da upozna građane sa jevrejskom kulturom i da ukaže na značaj očuvanja jedne zajednice koja i dalje živi na našim prostorima.

Studenti, đaci, posetioci i potomci bivših stanovnika Novog Sada moći će da se upoznaju sa određenim kulturnim lokalitetima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i vrednostima Novog Sada, kao što su građevine, kulturni spomenici, ličnosti...

U okviru iste manifestacije otvorena je izložba "Identiteti", na kojoj su izloženi kolaži Cecilije Hajzler i skulpture i crteži Irme Mikeš.

U umetničkim radovima one preispituju sebe, odnos sredine i pojedinca, borbe za prilagođavanje u novoj sredini i sve ono što muči jednog jevreja u savremenom društvu.

"Cecilija i ja smo u istom životnom momentu prolazile kroz ista dešavanja, promenu prostora življenja, prihvatanje onog drugog, a opet, nosile smo veoma svesno svoj prostor sa sobom, odnosno mesto iz kojeg potičemo. I samim tim, taj momenat hibridnog uklapanja sa onim drugim se rađaju novi identiteti", kaže Irma Mikeš, vajarka.

U svetlu obeležavanja Dana jevrejske kulture, koja je zasnovana na važnim temama za savremeni svet, traga se za odgovorima da li je današnje društvo spremno na otvorenost, toleranciju, i prihvatanje drugih identiteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.