Izvor: Blic, 22.Feb.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljanje monografije "Vek stripa u Srbiji"

Monografija "Vek stripa u Srbiji" koja obuhvata tekstove istoričara stripa Zdravka Zupana, biće predstavljena u ponedeljak u Domu omladine Beograda, u sklopu tribine društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić".

Izlazak ove monografije, koju je objavio Kulturni centar Pančeva, "jedan je od najbitnijih događaja vezanih za (srpski) strip u 2007. godini", ocenio je Dom omladine u današnjem saopštenju.

Kako se dodaje, radi se o opširnom i iscrpnom pregledu istorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strip-stvaralaštva u Srbiji koji je nastao zahvaljujući dugogodišnjem Zupanovom radu, podršci Kulturnog centra Pančeva, Festivala GRRR i Saše Rakezića, poznatijeg kao Aleksandar Zograf.

Uz Zografa i Zupana, na tribini će učestvovati Slobodan Ivkov, Saša Rakezić, Vasa Pavković, Vuk Marković i Dušan Mladenović. Ona će biti održana u tribinskoj sali Doma omladine, s početkom u 19 sati.

Monografija je nastala kao produžetak izložbe "Vek stripa u Srbiji" koja je priređena u septembru prošle godine u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu.

Ta reprezentativna izložba originalnih crteža i izdanja obuhvatila je period od protostripova devetnaestog veka do savremene strip produkcije, koja obeležava razdoblje od 1935. godine do danas.

Pored radova gotovo svih značajnih autora koji su kreirali stripove u Srbiji, zastupljen je bio i pregled časopisne produkcije i fotografija koje je tokom godina prikupio Zdravko Zupan.

Postavka je bila zaokruženje serije Zupanovih izložbi u sklopu Međunarodnog festivala autorskog stripa GRRR od 2002. do 2006. godine. Saša Rakezić, koordinator izložbe "Vek stripa u Srbiji" bio je dugogodišnji umetnički direktor tog festivala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.