Predstave „Tužni tropi“ i „Ujka Vanja“

Izvor: Blic, 18.Sep.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstave „Tužni tropi“ i „Ujka Vanja“

Večeras (20) u Pozorištu na Terazijama je predstava „Tužni tropi“, a sutradan u JDP je „Ujka Vanja“.

Za „Tužne trope" ideju, koreografiju i scenografiju potpisuje Virđilio Sijeni. Reč je o pozorišnom činu inspirisanom istoimenim delom Kloda Levi-Štrosa, koje je kamen temeljac savremene antropologije, a bilo je italijanskom koreografu inspiracija da Štrosov doživljaj izvornih kultura, takozvanih primitivnih naroda, prevede, kako se ističe u svetskim kritikama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i prikazima, u „znakove svoje tanane umetnosti o suštini čovekovog postojanja".

U nedelju (20) na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta je predstava za koju mnogi kažu da je jedan od najvećih aduta ovogodišnjeg Bitefa - „Ujka Vanja" Jirgena Goša (Berlin, Nemačka). Drugim rečima; veliki nemački reditelj Jirgen Goš, koji je preminuo ove godine, ostavio je u nasleđe svoje testamentalno tumačenje Čehovljeve drame „Ujka Vanja". Bitef se ovom predstavom pridružuje i obeležavanju 150-godišnjice rođenja klasika ruske literature Antona Pavloviča Čehova. Taj jubilej je i povod za okrugli sto koji se održava u četvrtak, 23. septembra, a na kojem će, između ostalih, učestvovati reditelji koji su radili Čehovljeve komade. Podsećanja radi, recimo da Bitefova publika pamti Goša po predstavi „Magbet", prikazanoj na 41. Bitefu 2007. godine, koja je osvojila velike simpatije i publike i kritike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.