Predstava o odlivu mozgova u Miksalištu

Izvor: Studio B, 22.Avg.2015, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava o odlivu mozgova u Miksalištu

Srbija je druga zemlja na svetu po odlivu mozgova. Tu zabrinjavajuću statistiku kroz lične ispovesti i iskustva mladih promišlja nova predstava u režiji Maje Maletković koju će beogradska publika imati priliku uskoro da vidi u Miksalištu.

Autorski tim koji je radio celokupnu predstavu ujedno i glumi. Farsični kabare koji će se uskoro naći pred beogradskom publikom, satirična je, kritična ali i ljubavna izjava gradu u kojem su rođeni i žive junaci, ali i tvorci ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << predstave, koje opseda isto pitanje.

"Šta uopšte radimo ovde". Gorući problem"odliva mozgova" i dileme mladih u Srbiji - ostajte ovde ili pak sunce tuđeg neba, promišlja ova predstava koju je četvoročlani autorski tim stvorio na osnovu sopstvenih ispovesti i iskustava.

Željko Maksimović, glumac kaže da oni u predstavi preispituju osećaj između ljudbavi prema zemlji kao geografskom pojmu gde smo rođeni i borbe između ostanka i eventualnog odlaska.

Predstavu su postavili na engleskom jeziku, jer kažu, na srpskom ih niko ne sluša ni ne čuje. Uprkos poražavajućoj statistici da je skoro 200 000 mladih do 30 godina u Srbiji nezaposleno i da smo prva zemlja u regionu po broju mladih i obrazovanih koji u inostranstvo odlaze - u jednom pravcu.

"To je zabrinjavajuća statistika, Srbija je 2. zemlja na svetu po broju mladih koji žele da odu iz zemlje tako da je dovoljan razlog za nas kao tim da se bavimo tim ozbiljnim društvenim pitanjem. Pošto prijatelji nam odlaze želimo da znamo zašto se to dešava, kaže reditelj Maja Maletković.

Goruće teme i dileme perspektive i očekivanja mladih u Srbiji, emigracije, ksenofobije identiteta i predrasuda u srpskom društvu polemički promišljaju kroz formu socijalnog, kritičkog kabarea nemačke škole.

Premijera je zakazana za 25. i 26. avgust na Miksalištu (Mostarska 5).

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.