Predstava Putovanje sa Svetim Savom sutra u Pozorištu mladih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 17:48

Predstava "Putovanje sa Svetim Savom" sutra u Pozorištu mladih

Iz Pozorišta mladih, najavljuju novu premijeru, predstavu "Putovanje sa Svetim Savom" autorke Olgice Nestorović, u kojoj glumi gotovo celokupan ansambl. Kostime za predstavu koji dočaravaju 12 i 13 vek napravila je Milica Grbić Komazec. Premijera je u petak, 26. februara u 19 časova u Pozorištu mladih.

Predstava je nastala pre 30. godina, odigrana je prvo na sceni Užičkog pozorišta 2000-te, a zatim u Somboru, Budimpešti, Torontu. U Zaječaru je drama postavljena 2003. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i igrana je narednih 14 godina kao najizvođeniji tekst tog pozorišta. Reditelj predstave "Putovanje sa Svetim Savom" je Mihajlo Nestorović, upravnik Pozorišta mladih.

Iz komšijskog pozorišta, Srpskog narodnog, stigla je u ulozi bake Tijana Maksimović, a iz Somborskog mlada glumica Lea Jeftić. Darko Radojević je Rastko Nemanjić, princ, monah, književnik i diplomata, Sveti Sava, prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve. Velikog župana Raške Stefana Nemanju, kasnije monaha Simeona, igra Dejan Šarković.

Na konferenciji za novinare, čulo se i da je deo inspiracije za kostime i glumu u novosadskom viđenju serije Igre prestola, svetskom megahitu. Pored kostima, koji kao da su sa fresaka, muzika je komponovana sa posebnim osećajem na vreme i mit o Svetom Savi, a autori su Igor Stupin i Filip Nestorović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.