Predstava Ne/Vidljivi grad odigrana u autobusu

Izvor: B92, 24.Jun.2015, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava Ne/Vidljivi grad odigrana u autobusu

U autobusu novosadskog gradskog prevoznika danas je odigrana predstava “Ne/Vidljivi grad”, u režiji Dijane Milošević, što je bio svojevrsan uvod u međunarodni pozorišni festival “Infant”, koji se u Novom Sadu održava od 25. do 30. juna.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće time je, kako navodi u saopštenju, "dalo doprinos razvoju kulture i boljem suživotu građana, podržavanjem projekta koji promoviše toleranciju i multinacionalno društvo".

Glumci DAH >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teatra su putnicima, u autobusu na liniji broj 3, na zanimljiv način, performansom na jezicima manjina i raznim muzičko-scenskim vinjetama, ispričali priču o multietničkoj istoriji Novog Sada.

"Smeštajući pozorišne akcije u autobus, želeli smo da dnevnu situaciju autobusa oneobičimo i da ukažemo na bogatstvo različitosti, koje mi svakodnevno nosimo, kao i da podstaknemo građane/putnike na međusobnu toleranciju", istakli su glumci te predstave.

Oni su dodali da je autobus odabran za tu priliku kao "zgusnuti prostor u kojem se u svakodnevnom životu 'testira' naš suživot i tolerancija ka drugom".

Novosađani koji su se prevozili "trojkom" za vreme te predstave doživeli su specifično i pozitivno iskustvo, aplaudirali su, snimali predstavu i iz autobusa izlazili nasmejani i puni utisaka, navedeno je u saopštenju.

Osnovni cilj projekta "Ne/Vidljivi grad", nastalog u Beogradu 2005. godine jeste da, kako ističu njegovi autori, multietničku strukturu gradova u Srbiji i bogatstvo različitih kultura učini vidljivijom.

U želji da doprinese normalizaciji i unapređivanuju odnosa različitih etničkih zajednica, kao i razvitku civilnog društva zasnovanog na toleranciji, DAH teatar je taj projekat ostvario, osim u nekoliko gradova Srbije, i u Norveškoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Makedoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.