Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2012, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Udruženja pozorišnih kritičara - Ivan Medenica

BEOGRAD -

Na Skupštini Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, koja je održana danas u Beogradu, za predsednika u narednom četvorogodišnjem mandatu izabran je Ivan Medenica.

U svečanom delu skupa u Pozorišnom muzeju Srbije uručeno je specijalno priznanje doajenu naše pozorišne kritike Vladimiru Stamenkoviću, koji je bio i ostao uzor mnogim generacijama.

Stamenković je pisao kritiku u NIN-u 47 godina u kontinuitetu, što je rekord i u svetskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmerama. Bio je omiljeni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i dugogodišnji umetnički direktor Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

Kritika političkih stranaka

Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije konstatovalo je danas se "u kompletnoj predizbornoj kampanji, na svim nivoima, političke stranke nisu suštinski osvrtale na kulturu".

"Smatramo to krajnje neprimerenim u situaciji u kojoj ključni muzeji ne rade godinama, zatvaraju se bioskopi, pozorišta su pred kolapsom, samostalni umetnici na granici egzistencije, dok je kultura u medijima potpuno zapostavljena", ocenjuje se u saopštenju za javnost usvojenom na skupštini tog udruženja.

Pozorišni kritičari i teatrolozi takođe "sa ogorčenjem skreću pažnju na preovladavanje anti-intelektualnog diskursa tokom predizborne kampanje".

"Uvereni smo da je sve to posledica odsustva svesti političara o značaju kulture za budućnost ovog društva", ističe se u saopštenju.

Njegove tekstove odlikuju analitičnost, argumentovanost, stavljanje u kontekst društvenih odnosa, a naročito strast - prema pozorištu i prema funkciji koju ono treba da ima u društvu, rekao je Medenica.

Direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović uručio je Stamenkoviću poklon - knjige iz oblasti pozorišta i pozvao ga da ove i svih narednih godina bude gost Pozorja.

"Želimo da boravite na našem festivalu, da podstaknete mlađe kolege kako bi se pozorište odbranilo i ostalo čisto u ovim kriznim vremenima", rekao je on.

Stamenković je zahvalio, ali je napomenuo da je ovakve skupove uglavnom doživljavao kao nešto što spada u estradu, od čega je celog veka bežao.

"Ipak, ova nagrada mi je draga jer nije društvena parada nego ima ljudsku supstancu. Doživljavan je i kao priznanje generaciji kojoj sam pripadao, a od koje sam ostao samo ja", rekao je on.

Stamenković je naveo imena Muharema Pervića, Slobodana Selenića, Jovana Hristića, Feliksa Pašića.

U radnom delu Skupštine izveštaj o radu Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa u prethodnom periodu podneo je dosadašnji predsednik Aleksandar Milosavljević.

On je ocenio da je funkcionisanje Udruženja bilo uglavnom uslovljeno "dramatičnim stanjem našeg pozorišnog života".

I pored svih apela i upozoravajućih tekstova u stručnim časopisima, svedoci smo drastičnog smanjivanja medijskog prostora za kulturu uopšte, a samim tim i za umetničku kritiku, smatra Milosavljević.

U takvoj situaciji najveća energija Udruženja uložena je u jačanje njegove međunarodne pozicije, u čemu je bilo uspeha.

Novi predsednik Udruženja Medenica je i pomoćnik generalnog sekretara Svetske asocijacije pozorišnih kritičara.

Medenica je izjavio da je pozorišna kritika oduvek u krizi, zbog same prirode tog posla da ocenjuje rad umetnika i onih koji se takvima smatraju. Kako se našalio, za mnoge je dobar kritičar - samo mrtav kritičar.

Danas, međutim, u doba vulgarne akumulacije kapitala i antiintelektualizma, zakoni tržišta postaju dominantni, kao novi oblik nekadašnje ideološke represije, što uvodi i novu vrstu cenzure, ocenio je on.

"Ozbiljno kritičko mišljenje se potiskuje iz medija i u svetu. Tako je i u Francuskoj, u Rusiji je potpuno prevladala logika tržišta, a samo u Nemačkoj još postoji temeljnije bavljenje pozorištem u medijima", rekao je Medenica. On je naveo primer kolege iz Kanade koji je bukvalno dobio otkaz zbog negativnih kritika za predstave pozorišta koje je bilo oglašivač u njegovim novinama.

Medenica je najavio da će se Udruženje pozorišnih kritičara i teatraloga ipak boriti za prostor, koji za sada još ima u stručnim časopisima i specijalizovanim radio i televizijskim emisijama. Takođe će se zalagati za uključivanje mladih, kao i za očuvanje profesionalnih standarda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.