Prednastavak priče o Hariju Poteru

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednastavak priče o Hariju Poteru

Britanska književnica Džoana Rouling napisala je mini epizodu od 800 reči čija radnja hronološki prethodi serijalu o Hariju Poteru, a koja će biti prodata u dobrotvorne svrhe.

Takozvani prednastavak (epizoda napisana posle serije, a koja hronološki prethodi zbivanjima u seriji) napisan je na kartici formata A5, a Džoana Rouling je pisala s obe strane, javile su svetske agencije.

Tekst neće biti objavljen već 10. juna prodat na aukciji kod Sotbija (Sotheby's) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u korist organizacija "Disleksija ekšen" koja se bori protiv disleksije i engleskog PEN-a čiji je cilj promocija književnosti.

Roulingova je jedna od 13 autora - među kojima su i Nik Hornbi, Margaret Atvud, Irvin Velš i Doris Lesing - koji su zamoljeni da napišu kratku priču na kartici za predstojeću aukciju.

Džeri Džonson, izvršni direktor izdavačke kuće "Voterston" izjavio je da su "svi ovi radovi izvanrednih pisaca i ilustratora, malo remek delo".

Povodom ovog prednastavka o Hariju Poteru Džonson je rekao: "Nismo ni sanjali da će Dž. K. Rouling donirati nešto tako dragoceno, i neizmerno smo zahvalni".

U decembru prošle godine novi rad Džoane Rouling "The Tales of Beedle the Bard", postigao je na aukciji cenu od 1.95 miliona funti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.