Pračetov oproštaj uz posthumni tvit

Izvor: B92, 12.Mar.2015, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pračetov oproštaj uz posthumni tvit

Čuveni britanski pisac, autor serijala "Diskvet" i jedan od najtiražnijih britanskih pisaca svih vremena, ser Teri Pračet, umro je u 67. godini života.

Pravo ime Terija Pračeta je Terens Dejvid Džon Pračet i rođen je 1948. godine u engleskom gradu Bikonsfildu.

Najpoznatiji je po serijalu knjiga komične fantastike „Disksvet“. One su se prodale u tiražu od 60 miliona primeraka i prevedene su na 33 jezika. Serijal „Disksvet“ sadrži preko 30 knjiga. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Teri Pračet je tokom karijere objavio 77 knjiga. Po njegovim romanima su snimani filmovi, pravljeni stripovi i pozorišne predstave.

On je devedesetih godina prošlog veka bio najtiražniji britanski pisac, a ukupno je prodao više od 90 miliona knjiga.

1998. godine je dobio Orden Britanske imperije za zasluge u literaturi, odnosno titulu ser. Tom prilikom je u svom šaljivom stilu izjavio:

„Pretpostavljam da se zasluge u literaturi sastoje u uzdržavanju od pisanja literature“.

U decembru 2007. je objavio da boluje od Alchajmerove bolesti.

Imao je nalog na Tviteru i jedan je od prvih pisaca koji je komunicirao sa svojim čitaocima putem interneta. Kada je umro, na njegovom nalogu na Tviteru pojavila se poruka „The end“ (kraj).

Preminuo je u svom domu okružen svojom porodicom dok je mačka spavala uz njegove noge u krevetu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminuo otac "Disksveta", pisac Teri Pračet

Izvor: Studio B, 12.Mar.2015

Britanski pisac Teri Pračet, autor popularnog serijala romana o Disksvetu preminuo je danas, prenose mediji. ..Pračet (66) je bolovao od retkog oblika Alchajmera, a premino je u svom domu okružen porodicom i mačkom koja mu je spavala na krevetu, saopštio je njegov izdavač Transworld Publishers...Veliku...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.