Pozorišna umetnost – barometar društvenih okolnosti

Izvor: RTS, 03.Nov.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorišna umetnost – barometar društvenih okolnosti

Udruženja dramskih umetnika Srbije obeležava 100 godina postojanja. Tim povodom je u Etnografskom muzeju otvorena izložba „Pozorište u vremenu svakom“, koja svedoči o burnom razvoju srpskog teatra.
Performansom ispred i u Etnografskom muzeju počela je svečanost povodom sto godina od osnivanja Udruženja dramskih umetnika Srbije, a zatim je otvorena velika izložba o razvoju srpskog pozorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja ima nameru da ukaže na to da je pozorište važan segment društvenog života, kao i na to koliko su ova umetnost i umetnici doprineli razvoju i zaštiti našeg kulturnog identiteta.

„Smatrali smo da nije potrebna nikakva proslava, već je tema zbog čega Udruženje postoji i zato smo rešili da to bude izložba o rađanju i napredovanju pozorišne umetnosti kao najznačajnijeg segmenta urbanizacije, modernizacije i svega ostalog“, napominje Vojislav Brajović, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije.
Izložba kroz vreme prati razvoj naše pozorišne umetnosti: od prvog pominjanja reči glumac u 13. veku, preko svih ličnosti i događaja sa kojima su ispisivane stranice istorije našeg pozorišta, do savremenosti, novog milenijuma i aktuelnog umetničkog i društvenog trenutka.
„Koncept izložbe je u smislu da smo u 11 segmenata podelili istoriju pozorišta, jer cilj je da se pokaže pozorišna delatnost kao jedan važan segment našeg društvenog života“, ističe autorka izložbe, Mirjana Odavić.
„Shvatio sam da istoriju pozorišta i stogodišnjicu Udruženja dramskih umetnika Srbije možemo da predstavimo samo u vidu krokija, samo u nekim slikama, naznakama i pomoću znakova“, kaže Zoran Todorović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine.
Udruženje dramskih umetnika Srbije je značajna institucija ne samo za zaštitu prava i brigu o socijalnom položaju dramskih umetnika. Pod okriljem Udružrnja dodeljuju se naše najznačajnije pozorišne nagrade, Udruženje se bavi i bogatom izdavačkom delatnošću, daje doprinos očuvanju naše pozorišne umetnosti koja je uvek bila barometar društvenih okolnosti i važno mesto za naše duhovno uzdizanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.