„Potraga za pejzažima” Vesne Pavlović

Izvor: Politika, 30.Sep.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Potraga za pejzažima” Vesne Pavlović

Na ovogodišnjem 11. Bijenalu u Istanbulu – „Bez naslova”, koje je počelo nedavno i koje se ove godine bavi bogatom vezom između stvaralaštva i politike, naša umetnica Vesna Pavlović predstavila se samostalnom izložbom „Potraga za pejzažima”.

Instalacija se sastoji od printova i slajdova koji prikazuju putovanje oko sveta jedne porodice iz šezdesetih godina prošlog veka, asocirajući na lakoću kretanja, po čemu je američki način života toga vremena bio poznat a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u skladu sa interesovanjem za antropološke studije, različite kulture i načine njihove prezentacije, čime je Pavlovićeva okupirana u svom radu. Prikazujući konkretne događaje, umetnica istražuje istoriju putovanja i odnos koji imamo sa kulturom i nasleđem posećenog podneblja.

Zabeležena interakcija među turistima i njihovo zanimanje za lokalitete posredno svedoče o podsvesnoj želji za posedovanjem. Sentimentalne zbog načina snimanja i odisanja vremenom koje je bilo tehnološki nazadnije od današnjeg, fotografije se, prema rečima autorke, u jednom trenutku fokusiraju na detalje koji otkrivaju naša razmišljanja.

U toku su još dva njena projekta: „Svemirski brod Jugoslavija”, koji je pred publikom u Berlinu i „Beograd – momenti u arhitekturi” izložen u Beču. Vesna Pavlović (Beograd), diplomirala je na Fakultetu dramskim umetnosti u Beogradu, usavršavala se na Kolumbiji a asistent je na Vanderbilt univerzitetu, gde predaje fotografiju i digitalne medije. Dobitnica je brojnih nagrada, izlagala je u galerijama, muzejima i na smotrama u Vašingtonu, Solunu, Nešvilu, Helsinkiju, Klagenfurtu i Beogradu.

M. D.

objavljeno: 29.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.