Potraga za istinom

Izvor: Politika, 10.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za istinom

Za koju god predstavu da kupite kartu, nećete pogrešiti, kaže selektor Jovan Ćirilov

Pod sloganom „Izlet u istinu”, od 12. do 22. septembra, biće održan ovogodišnji Bitef, na čijem repertoaru će se naći 13 predstava koje će, prema rečima selektora Jovana Ćirilova i Anje Suše, lokalnu zajednicu upoznati sa tendencijama iz sveta, a našu kulturu učiniti vidljivijom gostima Bitefa, iz inostranstva.

Slogan festivala „Izlet u istinu” inspirisan je predstavom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Mrzim istinu” Olivera Frljića iz Zagreba, rekao je selektor Jovan Ćirilov, dodajući da Frljić ne izbegava istinu, „već je istina tako strašna da morate da je prezirete”.

– Pozorište se može shvatiti kao traganje za istinom u najširem značenju te reči. Pitanje je do koje mere je umetnost istina, i da li pozorišna stvarana stvarnost postaje istina – naglasio je Ćirilov, dodajući da za koju god predstavu kupite kartu, nećete pogrešiti, budući da su sve kvalitetne.

Na programu je šest predstava iz inostranstva (jednu od njih „Krvave svadbe” režirao je Miloš Lolić u teatru u Nemačkoj, i njegov komad proglašen je za jedan od najboljih u toj zemlji), četiri iz regiona, i tri iz Srbije.

Reč je o predstavama „Pastorov crni veo” (Romeo Kasteluči, Italija), „Život i vremena, epizoda broj 1”, (Pavol Liska i Keli Kuper, Nature theatre of Oklahoma, SAD), „Velika i neverovatna istorija trgovine” (Žoel Pomera, Francuska), „Suviše smrtni” (Šobana Džejasing, Velika Britanija), „Deca sunca” (Ivo van Hove, Holandija), „Gozba” (Primož Ekart, Slovenija), „Mrzim istinu” (Oliver Frljić, Hrvatska), „Nosferatu” (Saša Božić, Hrvatska), iz Srbije: „Henri Šesti” (Nikita Milivojević), „Vežba iz koreografije pažnje: ’Tačka bez povratka’” (Dalija Aćin Telander i Siniša Ilić), „Oni žive” (Maja Pelević i Milan Marković), „Dogs and drugs” (Andraš Urban). Predstave će biti izvedene u Narodnom pozorištu, JDP, Ateljeu 212, Bitef teatru, Pozorištu na Terazijama, SNP, nekadašnjoj zgradi Beka, Istorijskom muzeju Srbije, u jednoj crkvi (u kojoj je dogovoreno da predstava bude izvedena, ali zbog promene sveštenika je otkazana, i traži se druga)…

Ivana Avžner, gradska sekretarka za kulturu, i Jelena Kajgo, direktorka Bitef teatra, govorile su o smanjenom budžetu za ovogodišnji Bitef, koji iznosi 23,6 miliona dinara od grada i 17 miliona od Ministarstva kulture, dok je ostatak iznosa do 60 miliona dobijeno od sponzora. Ministar kulture Bratislav Petković obećao je da će Ministarstvo kulture pomoći festival koliko god može.

U pratećem programu Bitefa jeste program „Bitef na filmu”, sa temom „Diktatori”, od 14 do 17. septembra u Kinoteci, predstava „Žabe u vreloj vodi”, berlinske trupe Spreeagenten, čija je tema kako strani umetnici vide Beograd, a tu je i „Francuska na Bitefu”, izložba koja prikazuje sve Francuze koji su od 1976. gostovali na našem pozorišnom festivalu. Detaljnije o predstavama na sajtuwww.bitef.rs. Imena članova žirija i gostiju čuvaju se u tajnosti do početka septembra.

M. Sretenović

-----------------------------------------------------------

„Neformalne izjave” ministra kulture

Na pitanje jednog od novinara, upućeno ministru kulture, kako kao ministar može da stane iza Bitefa u čijoj selekciji je predstava Olivera Frljića, čiji je prethodni komad („Đinđić” u Ateljeu 212) ocenio kao „nepatriotski”, Bratislav Petković je odgovorio da je to rekao u „neformalnoj atmosferi”. Na reagovanje novinarke da nije reč o nezvaničnom razgovoru već da je to objavila „Politika” u autorizovanom intervjuu, a da Petković ništa od rečenog nije demantovao, ministar je odgovorio:„Kada sam to izjavio, nisam znao da ću biti ministar”, dodajući da sada, sa svoje nove pozicije, mora da bude „ministar svih pozorišnih tendencija”.

-----------------------------------------------------------

Nagrada „Politike”

I ove godine biće dodeljena tradicionalna nagrada „Politike” za najbolju režiju. Žiri ovogodišnje, 35. nagrade sastavljen je od kritičara i novinara lista „Politika” i prethodnih laureata. Članovi žirija su: Ana Tomović, rediteljka, Borka Trebješanin, novinar Kulturne rubrike „Politike”; Muharem Šehović, novinar Kulturne rubrike „Politike”; Ana Tasić, pozorišni kritičar „Politike”; Milena Jauković, baletski pedagog i kritičar.

Nagrada će, kao i prethodnih godina, biti vredno umetničko delo nekog od naših likovnih umetnika.

objavljeno: 11.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.