Poslanica Ane Pavlović za Svetski dan igre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2019, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanica Ane Pavlović za Svetski dan igre

Primabalerine Narodnog pozorišta u Beogradu Ana Pavlović uputila je, na poziv Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS), poslanicu za Svetski dan igre, 29. april, u kojoj je istakla da je igra život i da pokret nikada ne laže.

"Igra je ritam. Ritam dobija svako od nas dolaskom na ovaj svet. Znači, igra je život. Pokret koji dolazi kao posledica naših misli, emocija i naboja, može biti prikazan na bezbroj načina. Pokret nas uvek odaje, jer on nikada ne laže", napisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Pavlovićeva.

Ples je, istakla je, pre svega slika misli kojoj je oduzet svaki duh težine.

"Ples je svetlost svete vatre, kao grad Sunca. Iako igra možda nema svoje mesto, iz nje izviru i zrače sva moguća mesta, bila ona stvarna ili utopijska. Igra je vanvremenska, izvan svih granica i bilo kojih opredeljenja. Iako protkana kao važan deo kulturnog nasleđa svake nacije, igra može samo da spaja ljude, a ne da ih razdvaja", istakla je Ana Pavlović.

Kroz lepotu različitosti, naglašava, dolazi se do spoznaje da umetnost igre nema domovinu.

"Svi mi, pod ovim našim nebeskim svodom, možemo da stvaramo i osetimo poziv igre kao Božiji dar, jer ona to i jeste. Na Svetski dan igre, ceo svet slavi njeno postojanje i ovom prilikom svima vama čestitam naš i vaš Svetski dan igre", poručila je Pavlovićeva.

Svetski dan igre - 29. april, ustanovio je Unesko 1982. godine, a ugledajući se na svetsku praksu, UBUS svake godine poziva domaćeg eminentnog umetnika iz oblasti umetničke igre da pošalje poruku igračima, ljubiteljima igre i javnosti o lepoti i značaju ove umetnosti.

Povodom Svetskog dana igre štampane su i poštanske marke na kojima su primabalerine Duška Sifnios i Jovanka Bjegojević, kao i Maga Magazinović i Smilja Mandukić, začetnice moderne igre u Srbiji.

Udruženje baletskih umetnika Srbije najavilo je i publikaciju posvećenu dobitnici nagrada ovog udruženja u periodu od 1997. do 2017. godine - priznanja za životno delo i nagrade "Dimitrije Parlić".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.