Portugalska vlada prodaje 85 slika Huana Miroa

Izvor: Beta, 04.Feb.2014, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalska vlada prodaje 85 slika Huana Miroa

LISABON, 4. februara 2014. (Beta-AP) - Vlada Portugala odlučila je da proda 85 dela španskog slikara Huana Miroa, u nadi da će povratiti deo novca koji je uložen u spasavanje propale Portugalske poslovne banke, nacionalizovane 2008, u čijem posedu je nekad bila ta kolekcija.

Dvodnevna aukcija počinje u utorak u londonskom Kristiju, koji je Miroovu kolekciju opisao kao "jednu od najvećih i najimpresivnijih kolekcija tog umetnika koja je ikad ponudjena na prodaju".

Ta aukcijska >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << kuća je procenila vrednost Miroove kolekcije na 36 miliona evra, ali je krah Portugalske poslovne banke poreske obveznike Portugala koštao najmanje 3,4 milijardi evra, tako da, kako ocenjuje agencija AP, aukcija neće mnogo popraviti stanje.

Sama aukcija već je izazvala kontroverze, a neki Portugalci traže da kolekcija Miroovih dela bude izložena.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.