Portret detinjstva u Muzeju istorije Jugoslavije

Izvor: Beta, 20.Feb.2015, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret detinjstva u Muzeju istorije Jugoslavije

BEOGRAD, 20. februara 2015. (Beta) - Izložba "Reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji", zasnovana na istraživanju 260 foto albuma koje su Titu od 1945. godine poklanjale škole i dečje ustanove, biće otvorena u subotu 28. februara u Muzeju istorije Jugoslavije.

Kako su najavili organizatori, biće izloženi radovi umetničke grupe Škart i osmoro umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, nastali na osnovu umetničkog istraživanja Titovih foto albuma iz arhive >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Muzeja istorije Jugoslavije, čija je digitalizacija u toku.

Foto albumi koji su umetnicima poslužili kao polazna tačka izložbe, prikazuju kako je jugoslovenski narod želeo da se predstavi svom vodji, a ujedno svedoče o ugradjivanju osnovnih državotvornih principa u svakodnevicu dece i mladih u socijalističkoj Jugoslaviji.

Biće izloženi radovi Dušice Dražić, Dejana Kaludjerovića, Saše Karalića, Irene Lagator Pejović, Mladena Miljanovića, Renate Poljak, Dubravke Ugrešić, Ane Adamović i grupe Škart, a umetnici će posle otvaranja izložbe učestvovati u tri panel diskusije (28. februara i 12. i 24. marta).

Umetnici koji su pozvani da učestvuju u kreiranju izložbe već dugi niz godina bave se nekadašnjom Jugoslavijom i temom kolektivnog sećanja, a većina umetničkih radova biće prvi put izložena.

Taj projekat organizovala je Kiosk-platforma za savremenu umetnost, autorke Ane Adamović u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije i uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, Foruma ZFD, Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma.

Izložba "Plameni pozdravi. Reprezentativni portret detinjstva u socijalističkoj Jugoslaviji" trajaće od 28. februara do 19. aprila 2015. godine.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.