Popusti postoje, ali potrebna je veća reklama

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popusti postoje, ali potrebna je veća reklama

BEOGRAD - Tokom sezone većina pozorišta u Beogradu za studente, penzionere i grupne posete nudi popuste od 20 do 50 odsto.

Sociolog kulture Ratko Božović ocenio je da bi uz bolju reklamu više građana "plitkog džepa" moglo sebi da priušti posetu teatru.

- Za odlazak u pozorište, pored volje i želje, potreban je i novac, a kupovna moć građana je niska, kazao je Božović Tanjugu i napomenuo da bi trebalo nešto učiniti, kako cena karata ne bi bila "kamen spoticanja".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
On je podsetio da su i tokom "kriznih devedesetih godina" pozorišne sale bile prepune, jer su građani u teškoj situaciji spas nalazili u predstavama.

- Građani danas nisu u prilici da ne pitaju kolika je cena karte i da odaberu predstavu koja im se dopada. Tamo gde je bitka za egzistenciju, gde se preživljava, tu kultura ne može biti na prvom mestu, rekao je Božović.

Na biletarnicama najpoznatijih beogradskih teatara kažu da studenti, organizovane grupe, pa i penzioneri imaju popust na cenu karte, ali da to ne važi za premijere, strana gostovanja i najpopularnije predstave na repertoaru.

U Narodnom pozorištu (na fotografiji) studenti koji dođu pola sata pre početka predstave, uz indeks, kartu mogu kupiti za 100 dinara, a firme i fakulteti za grupne posete imaju popust od 20, odnosno 40 odsto na 30 kupljenih karata.

Popusti, kako su rekli na blagajni, važe za sve predstave, osim za premijere i strana gostovanja.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu karte se po ceni od 100 dinara mogu kupiti sredinom svakog meseca, kada pozorište objavi repertoar za naredni mesec.

Beogradsko dramsko pozorište popust od 20 do 50 odsto daje na rezervacije putem interneta, a u aprilu karte po cenama nižim za 50 odsto mogu da kupe studenti i penzioneri. Uslov je, kažu na blagajni, da kupe najmanje dve karte i da sa sobom ponesu indeks, odnosno penzioni ček.

Studenti za dve kupljene karte u "Madlenijanumu" imaju popust od 50 odsto, koji, takođe, ne važi za najaktuelnije predstave, kao što su "Mačka na usijanom limenom krovu", "Miris kiše na Balkanu", za gostovanja drugih domaćih ili stranih teatara.

Od broja posetilaca zavisi i visina popusta za organizovane grupne posete, pa tako za 20 osoba važi popust od 20 odsto.

Studenti u Pozorištu na Terazijama uz indeks ostvaruju pravo na 30 odsto popusta na bilo koju predstavu, osim premijera i koncerata koji se povremeno održavaju u tom teatru. Pravo na popust do 50 posto važi za grupne posete, odnosno za 25 i više kupljenih karata.

Na sajtu Ateljelja 212 navodi se da karte po ceni od 212 dinara mogu kupiti oni koji na biletarnicu dođu od 19.45 sati do početka predstave, a svake prve subote u mesecu to pozorište daje i popust za najbolje studente. Posebni popusti važe za penzionere, a uz legitimaciju SUBNOR-a dve karte koštaju 212 dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.