Ponovo BUNT u gradu

Izvor: SEEcult.org, 28.Okt.2014, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo BUNT u gradu

Festival BUNT, pokrenut 2013. godine kao vid protesta zbog teškog stanja u kulturi i umetnosti i kao izraz podrške visokim umetničkim vrednostima, ponovo će biti održan u Beogradu od 1. do 9. novembra, ukazujući nizom koncerata da se i nakon godinu dana muzička umetnost i dalje “povija pod udarima svakojakih kriza, politike, nemara i svesnog zanemarivanja onoga što je za umetnost suštinski važno”.

“Najvažnije muzičke manifestacije su degradirane, mnoge su ostale bez finansiranja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << konkursi na nivou Ministarstva, Grada i dalje su nekredibilni, i kasne po više meseci, pa se ozbiljni planovi ne mogu realizovati na vreme, a najčešće nikad… Zato ponovo BUNT!”, poručili su u manifestu drugog izdanja tog festivala muzičari okupljeni u okviru inicijative Beogradska umetnička nova teritorija.

Pokrenut radi podrške visokim dometima u oblasti umetničke muzike, dostojnim muzičkih talenata koje Srbija ima, profesionalnim dostignućima domaćih umetnika i civilizacijskim vrednostima XXI veka, BUNT želi da se suprotstavi “trenutnoj klimi u kojoj su umetnici iscrpljeni neizvesnošću u pogledu angažmana i mogućnosti za umetničko delovanje, u kojoj nestaju organizatori muzičkog života, u kojoj muzička sezona glavnog grada kao da ne postoji, dok je u ostatku Srbije potpuno ugašena, u kojoj učesnici manifestacija, kulturnih događaja i edukativnih projekata gube entuzijazam, energiju, perspektivu”.

Za BUNT muzika predstavlja diverzitet, bogatstvo različitosti formi, učesnika, ansambala, izvođača, dela i njihovih autora, kao i bogatstvo različitosti stilova, epoha, pravaca i ukusa. BUNT je ujedno apolitičan, neprofitan i oslonjen isključivo na umetničke vrednosti, dobru volju pojedinaca i iskreno interesovanje publike, a njegova suština je u želji i potrebi da se pokaže da razuđena muzička slika u Srbiji i dalje postoji, i da se umetnost nikako ne može ugasiti.

Drugo izdanje BUNT-a, pod sloganom “Nije sve loše - dobra je muzika”, svečano će biti otvoreno 1. novembra u Dvorani AKUD Lola koncertom “Horovi u slavu Mokranjca”, uz učešće MŠ Lisinski (dirigentkinja Milena Živadinović), Pančevačko srpsko-crkvenog pevačkog društva (Vera Carina), hora Braća Baruh (Stefan Zekić) i Združenih horova (Darinka Matić Marović).

Povodom stogodišnjice smrti kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), prethodno će biti predstavljene knjige u izdanju Muzikološkog društva Srbije “S. St. Mokranjac u napisima drugih” i “Inostrane turneje sa Beogradskim pevačkim društvom”.

Prve večeri BUNT-a u Enoteci Radoviolins nastupiće i istaknuta novosadska pijanistkinja Branka Parlić, koja će izvesti program “Quiet Music” sa delima koja prvi put svira u Beogradu, počev od naslovne kompozicije američkog kompozitora mlađe generacije Nika Mjulija (Nico Muhly).

Branka Parlić izvešće i kompozicije Hansa Otea (Otte), Alvina Karana (Curran) i Hauarda Skemptona (Howards Skempton), Satijevu Gnosijenu br. 7, Minimal preludijum br.18 Jeruna van Vina (Jeroen van Veen) i dve prve Metamorfoze Filipa Glasa, kao i Glasovu Etidu br. 2 i kratak komad Lagum beogradske kompozitorke Ivane Stefanović.

BUNT je za 2. novembar u podne u Dvorani AKUD Lola najavio inkluzivni koncert “Zajedno”, a u večernjim satima program “Iz Austrije sa ljubavljuVesne Stanković i prijatelja.

Za 3. novembar u Skuptini grada Beograda najavljen je koncert “Pastrmka”, uz učešće Volframa Vagnera (Wolfram Wagner), Vesne Stanković, Ingrid Vagner, Katarine Jovanović, Dejana Sinadinovića, Ognjena Popovića, Kordelije Hofer (Cordelia Hoefer), Sandre Belić, Pante Veličkovića i Slobodana Gerića.

Posetioci BUNT-a imaće priliku da 4. novembra u Galeriji Kolarčeve zadužbine saznaju nešto više o delima Enrika Josifa i Dušana Radića, kao i da prisustvuju koncertu “Vatrenja” sa delima tih autora, koja će izvesti ansambl Flautino Lola klasik, Katarina Radovanović-Jeremić, Radoslav Milenković, Ljiljana Nestorovska, Ljubiša Jovanović, Ognjen Popović, Dragan Lazić, Goran Marinković i Milan Radić.

Za 5. novembar u Austrijskom kulturnom forumu najavljeno je predavanje Volframa Vagnera o savremenoj austrijskoj muzici, kao i Vagnerov koncert, dok će se u Loli čuti Bah, a nastupiće Dragan Radosavljević, Vesna Stanković, Ljubiša Jovanović, Bojana Dimković, Maja Špengler, Robert Lakatoš, Simonida Jovanović i Festivalski orkestar BUNT.

BUNT će 6. novembra gostovati i u Ateljeu 212 programom “Mali princMaye Le Roux-Obradović i Tamare Dragičević.

Pretposlednjeg festivalskog dana, 8. novembra, u Galeriji Kolarčeve zadužbine biće održan susret sa Dejanom Despićem (Edicija Brandstätter), a potom će u Velikoj dvorani Kolarca nastupiti sestre Bizjak.

Za zatvaranje BUNT-a 9. novembra u Zvezdara teatru najavljen je dobrotvorni koncert “Muzika Bijelog dugmeta - nakon svih ovih godina... na novi način”, a učestvovaće Hor MŠ Lisinski, Aleksandar Sedlar i Miloš Nikolić, Flauto dolce, Hot club of Belgrade, Vranjanska svita, Mila & Jovana, Mala škola rokenrola, Yoga is music, Beltango, Nenad Zlatanović, Bilja Krstić i Bistrik, Intermezzo, Jelena Vanučić, Boban Bijelić i Bane Radišić, Iva Cojić, te Daliborka Malenić i Stevan Jovanović.

Program BUNT-a obuhvata i dva nastupa mladih talenata “I Kult je Bunt”, koji će biti održani 31. oktobra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, odnosno 7. novembra u Enoteci Radoviolins u Karađorđevoj.

BUNT je organizovan prvi put početkom novembra 2013. godine bez ijednog dinara dotacije bilo koje državne institucije, a pod sloganom “Samoodbrana umetnosti”, ukazao je da Srbiju nivo izdavjanja za kulturu svrstava među zemlje koje se odriču svojih civilizacijskih i kulturnih vrednosti.

Sajt BUNT-a je bunt.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.