Počinje festival dokumentaraca

Izvor: Akter, 22.Mar.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje festival dokumentaraca

Sutra počinje 62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kojem će do 29. marta, u značajno drugačijem obliku nego ranijih godina, biti prikazano 150 filmova, uz veoma bogat prateći program.

Ceremonijom svečanog otvaranja u ponedeljak, 23. marta u 19,30 sati u Domu sindikata, počeće 62. izdanje najdugovečnije domaće filmske manifestacije, saopštili su

organizatori.

Kako se najavljuje, publiku u Domu sindikata, bioskopu Fontana i Domu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kulture Studentski grad ove godine očekuje izuzetno kvalitetan program, uz veliki broj premijera, jer na Festivalu učestvuju gotovo svi najbolji domaći i regionalni dokumentaristi.

Na otvaranju će od 20 časova, biti prikazano ostvarenje "Goli", hrvatske autorke Tihe Gudac, film o Golom otoku kao jedan od najboljih regionalnih dokumentaraca snimljenih u protekloj godini.

Na festivalu će biti sve generacije domaćih autora: od Puriše Đorđevića ("Čedo, oženi me!") i Gorana Markovića ("Konstantin Koča Popović"), preko Želimira Žilnika

("Logbook_Serbistan"), Vladimira Perovića ("Lepi vazduhovi", "Eoha" i "2&2") i Željka Mirkovića ("Svetislav Pešić - Više od trenera"), do mladog autora Gorana Stankovića (film "U mraku" o životu rudara).

Takmiči se 96 filmova.

U regionalnoj takmičarskoj selekciji biće prikazani između ostalih "Izgubljeno dugme", uzbudljiva biografska priča o Goranu Ipetu Ivandiću, tragično preminulom bubnjaru Bijelog dugmeta, "Ostareli parazit ili Ko je Marko Brecelj?" o frontmenu benda Buldožer, "Potrošeni" Boruta Šeparovića, o ljudima starijim od 55 godina koji su brutalno iskreno progovorili o životu i smrti, sreći, boli...kao i "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić, stoji u saopštenju.

U okviru međunarodne selekcije Reflektor, koju čine najbolji debitantski dokumentarni filmi iz celog sveta, biće prikazan i dokumentarac "Crvena armija" o stvaranju legendarne sovjetske hokejaške reprezentacije, koji će imati premijeru u Srbiji 23. marta u Domu sindikata u 17 sati.

U pratećem programu biće prikazana retrospektiva srpske animacije od 1949. do 1990, kao i retrospektive restauriranih kopija filmova predstavljenih u Nacionalnoj

galeriji umetnosti u Vašingtonu i nedavno u "Antolodži film" arhivu u Njujorku.

Takođe i retrospektiva "Urbani duh" sa sedam dugo i srednjemetražnih filmova na temu Beograda, a otvoriće je slovenačko ostvarenje "Vlada", posvećeno nedavno preminulom velikanu jugoslovenskog rokenrola Vladi Divljanu.

Program "MarginaDox" biće posvećen crnom talasu, angažovanim i socijalnim dokumentarcima.

Nagrada za najbolji dugometražni film u sve tri kategorije je 200.000 dinara, za srednjemetražni 150.000 dinara, a za kratkometražni 75.000 dinara, koliko će dobiti i svi

strukovno nagrađeni filmovi.

Sva ostvarenja prikazana na festivalu takmičiće se i za nagradu publike, vrednu 100.000 dinara.

Ulaznice za Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prodaju se na blagajni Doma sindikata: dnevne 350 dinara, pojedinačne 150 dinara, a za bioskop Fontana 250 dinara.

Ulaz na projekcije filmova u Studentskom gradu je slobodan, kao i na prateće programe.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.