Počinje Sedam veličanstvenih na Belefu

Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2012, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje "Sedam veličanstvenih na Belefu"

BEOGRAD - Francusko-američki film "Furiozna snaga stihova" (The Furious Force of Rhymes) otvoriće večeras na Kalemegdanu program "Sedam veličanstvenih na Belefu".

Dugometražni muzički dokumentarac reditelja Džošue Ateha Litla iz 2010. godine biće prikazan u rovu iza Vojnog muzeja, pod vedrim nebom.

"Furiozna snaga stihova", raskošno snimljena, uz eksplozivnu muziku i igru, naizmenično zabavna, dirljiva i duhovita, vodi publiku na transnacionalni hip-hop "road movie" >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << (film na putu).

Iznenađujući i provokativan, sa ohrabrujućom porukom nade i pomirenja, ovaj film otkriva kako jedan muzički žanr povezuje tako različite ljude kao što su američki crnci, istočno-nemački skinhedsi, izraelski Jevreji, Palestinci, afričke feministkinje i francuski marginalci iz predgrađa.

Ekskluzivni program modernih bioskopskih muzičkih dokumentaraca u okviru ovogodišnjeg Belefa, po izboru festivala "Sedam veličanstvenih", održava se od 9. do 11. jula. Predviđeno je šest projekcija (od 21 sat i od 23), a program je besplatan za posetioce.

Redovni program "Sedam veličanstvenih" (koji se održava u januaru u Centru "Sava") uvek je sastavljen od različitih ostvarenja, bez tematskih ili stilskih ograničenja, osim izuzetno strogih umetničkih kriterijuma.

Međutim, za selekciju na Belefu osnivači festivala ''Sedam veličanstvenih" Svetlana i Zoran Popović napravili su tematski okvir i odabrali filmove koji se na različite načine bave fenomenom muzike.

"Namera je da predstavimo filmove koji će otkrivati složene veze muzike i sveta, utkanost muzike u individualni i kolektivni život iz sociološkog, psihološkog, antropološkog ugla, filmove koji će na iznenađujuće načine potvrđivati izuzetan značaj muzike u savremenoj ili tradicionalnoj kulturi", navodi se u najavi.

Pre početka svake projekcije, u kratkom obraćanju publici, ukazaće se na neke detalje vezane za film, tematiku i autora.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.