Počinje 50. Bitef festival

Izvor: RTS, 24.Sep.2016, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje 50. Bitef festival

Otvaranjem izložbe u holu RTS-a, večeras počinje jubilarni 50. Bitef. Reč je o svojevrsnoj posveti jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala u Evropi. Tokom večeri će biti otvorene još tri izložbe. Selektorka Bitefa Anja Suša u intervjuu za RTS kaže da je pri odabiru programa ovogodišnjeg festivala fokus bio na događajima koji su uzdrmali i dalje uzdrmavaju Evropu.

Iza Bitefa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je 50 godina preispitivanja i uvida u savremene pozorišnu praksu. Šta to nasleđe danas znači?
Otvorenost prema svetu i razmišljanje izvan bilo kakvih granica, bilo one prostorne, geografske, geopolitičke, mentalne ili umetničke, to je ono što ja smatram da je najveće nasleđe Bitefa. On je odavno napustio referentni okvir u kom je osnovan, a to je okvir neoavangarde iz šezdesetih godina i nekoliko puta je bio u situaciji da redefiniše svoj koncept, tokom devedesetih je bio pred samoukidanjem naročito u vreme sankcija, pa su onda došle dvehiljadite i nova vrsta entuzijazma i optimizma.
Kada je reč o vašoj selekciji, pokušali ste da kroz predstave problematizujete probleme sa kojima se Evropa suočava poslednjih godina?
Fokus je bio na događajima koji su uzdrmali i dalje uzdrmavaju Evropu, mislimo pre svega na izbegličku krizu koja je u potpunosti redefinisala koncept evropske politike. Takav način razmišljanja i selekcije se sam nametnuo zato što su značaja tih tema svesni umetnici bukvalno sa svih strana sveta.
Posle 10 godina rada na mestu selektora prvo sa Jovanom Ćirilovim, a onda samostalno, kakav Bitef ostavljate?
Bitef je kada su ljudski resursi u pitanju u sasvim sigurno fantastičnim rukama, drugo je pitanje kako će ga tretirati aktuelna ili neka buduća vlast, a to je vrlo važno za Bitef.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.