Počeo prvi festival opere u Novom Sadu

Izvor: B92, 14.Jun.2019, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo prvi festival opere u Novom Sadu

Premijerom opere "Rigoleto" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, večeras je počeo prvi Festival opere, koji će trajati do 21. juna.

Opera za najmlađe i konceptualno različite predstave obeležiće prvi u istoriji Festival opere u Novom Sadu.

Ideja je da ovaj muzički žanr bude promovisan, a operska publika omasovljena.

Svečano otvarajući festival, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je da je ovo istorijski događaj.

"Prva opera u našem najstarijem nacionalnom teatru, Srpskom narodnom pozorištu, izvedena je pre 122 godine. Za te 122 godine nismo smogli snage da organizujemo jedan ovakav festival, to smo sada učinili i zato kažem da je večerašnji događaj istorijski", rekla je Miloševićeva.

Festival će trajati sedam dana, do 21. juna, a publika će imati prilike da vidi konceptualno različite predstave, između ostalog i opere za najmlađe.

"Koncerti za najmlađe, čini mi se, da su i najvažniji deo Festivala, jer bi trebalo deci približiti i ovaj muzički žanr", kaže Miloševićeva.

Koncerti Festivala biće izvođeni na nekoliko lokacija - Srpskom narodnom pozorištu, novosadskoj Sinagogi, brodu Cepelin i u Katoličkoj porti. Veče barokne opere i koncert operskih arija na programu su sutra od 20 sati, u Novosadskoj sinagogi.

U nedelju 16. juna je Dečji dan, kada je na programu opera za decu „Snežana i sedam patuljaka“, na brodu Cepelin, od 16 sati.

Takmičenje solo pevača na programu su u utorak, od 10 sati i u sredu, od 11 sati, u Srpskom narodnom pozorištu.

Gala koncert „Mlade nade“ biće održan 20. juna, u Katoličkoj porti, od 20 sati kada će nastupiti pobednici takmičenja solo pevača i Vojvođanski simfonijski orkestar.

Gala koncert, povodom Svetskog dana muzike, kojim će svečano biti i zatvoren prvi Festival opere, biće održan u petak, 21. juna, u Srpskom narodnom pozorištu, od 20 sati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.