Počeo festival Mikser

Izvor: RTS, 26.Maj.2010, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo festival "Mikser"

U Beogradu otvoren festival "Mikser". U mešavini različitog broja sadržaja koji "podstiču i slave inovaciju i kreativnost", posetioci će uživati od 25. do 29. maja.

Regionalni festival kreativnosti i inovativnosti "Mikser dizajn ekspo" otvoren je u prostoru "Žitomlina" na obali Dunava, na beogradskom Dorćolu.

Program manifestacije podeljen je u nekoliko celina: "Ekspo zona", "Kontakt zona", "Talent zona", "Art zona", "Zona edukacije", "Parti zona" i "Otvoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bioskop".

U sklopu "Parti zone" gostuju di-džejevi i rok bendovi.

Festival otvorila grupa "Mistejk mistejk", a prve večeri nastupili "Hororkestar" i "Svi na pod".

Prvog dana festivala, od ponoći, nastupa slovenački disko dvojac "Ichisan & Nakova" poznat po muzičkom stilu nazvanom "Jugo disko".

U sredu između ostalih nastupaju "Braća Burazeri", "Kriške", u četvrtak "Lira Vega" i Marko Nastić, u petak "Sevdah Bejbi" i u subotu "Laura 2000" i "Zemlja Gruva".

U "Art zoni", smeštenoj u 64 silosa, biće prikazani radovi umetnika iz celog regiona Balkana, ali i iz drugih delova sveta - slike, skulpture, crteži, instalacije, fotografije, video radovi i performansi, dok će se u "Ekspo zoni" predstaviti stotinak izlagača, kompanija, proizvođača, kreativnih agencija i dizajnera.

"Kontakt zona" okupiće više od 60 domaćih sagovornika i gostiju iz regiona i sveta, koji će na panel diskusijama razgovarati o aktuelnim društvenim temama.

Glavna tema ovogodišnje "Kontakt zone", u okviru koje će biti održano 11 debata, jeste "Balkan, njegovo mesto i uloga u kontekstu Evropske unije, komparativne prednosti i komplementarnost regiona u odnosu na zemlje zapadne Evrope".

U "Zoni edukacije" biće predstavljene škole i univerziteti iz regiona u kojima se obrazuju nove generacije umetnika, dok će u "Kino Mikseru" biti prikazani filmovi o kreativnoj industriji, zatim izbor filmova s novosadskog festivala "Sinema siti" i s Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldoks" koji se održava u Beogradu.

Program u "Kino Mikseru" biće otvoren projekcijom filma Igora i Marka Stoimenova "Novo vreme".

S idejom da predstavi kreativni potencijal Balkana "Talent zona" otkriva mlade talentovane stvaraoce iz oblasti dizajna, arhitekture,  mode i tehnologije, a posetiocima će biti predstavljena i "Mikserova" selekcija "Young Serbian Designers".

U toj zoni biće predstavljeni i radovi finalista projekta "Balkan Ghosts", među kojima su dizajneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije i Slovenije.

Organizatori ističu da im je jedan od strateških ciljeva uspostaviti nove veze, razmeniti iskustva sa svetom i umrežiti progresivne činioce savremenog srpskog društva.

Festival traje do 29. maja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.