Počeo ArtLink festival

Izvor: RTS, 01.Okt.2016, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo ArtLink festival

Koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a i poljske violinistkinje Agate Šimčevske, a pod dirigenstkom upravom Lukaša Pohuneka iz Slovačke, večeras je u Kolarčevoj zadužbini počeo "ArtLink" festival mladih talenata.
Posetiocima je dobrodošlicu poželela osnivač i umetnička direktorka festivala Jovanka Višekruna Janković, a manifestaciju je otvorio generalni sekretar Evropske asocijacije festivala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hugo de Gref.

De Gref je rekao da je Evropska asocijacija festivala prošle godine pokrenula novi program "Evropa za festivale, festivali za Evropu" pod pokroviteljstvom Evropske komisije.
"Ideja tog programa jeste da se poveća kvalitet festivala u Evropi i pronađu najkvalitetniji festivali. Mi smo sa tim ciljem obišli 31 zemlju, bili smo i u Srbiji i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ArtLink izabran kao jedan od tih festivala", naglasio je De Gref.
Dodao je da je Evropska komisija odlučila da program nastavi i u budućnosti, te će ArtLink festival "od sada biti marka kvaliteta".
ArtLink festival čiji je cilj da etablira mlade talente kao prepoznate umetnike gradeći njihovo samopouzdanje, profesionalizam, kontakte sa drugim umetnicima, deo je programa "Balkan-Višegrad kulturni most", koji povezuje institucije i pojedince iz Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske (Višegradska grupa) sa Balkanom.
Ove godine Višegradskom grupom predsedava Poljska, a zamenik ambasadora te zemlje u Srbiji Andžej Kinđuk pozdravio je saradnju mladih talenata iz dva regiona.
"Nadam se da će razmena iskustava biti plodna i da ćemo zajedno raditi na projektima u budućnosti kako bi dodatno učvrstili tradicionalno dobre odnose među našim zemljama", dodao je Kinđuk.
ArtLink festival pod ovogodišnjim sloganom "Zagrli muziku" predstaviće do 16. oktobra evropske zvezde klasične muzike mlađe generacije i domaće muzičke zvezde u usponu, a okupiće oko 200 muzičara.
Publika će imati priliku da sluša čelistu Viktora Žulijan – Laferiera iz Francuske, čuvenu "Kameratu Janaček" (Češka), austrijske tubiste Manuela Mejera i Jakoba Venigvajzera, pijanistkinju Alisu Bešević Buslehner (Austrija).
Koncert majstor Pavel Doležal iz Češke nastupiće sa ArtLink mladim virtuozima, kamernim ansamblom, koji je deo "ArtLink – Socijete ženeral" ciklusa za mlade talente.
Koncert će održati i ArtLink Balkan kvintet, dok će festival zatvoriti Kamerni ansambl "Ljubica Marić" sa čelistima Ištvanom Vardaiem (Mađarska) i Petrom Pejčićem (Srbija).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.