Počelo snimanje filma „Krugovi”

Izvor: Politika, 17.Feb.2011, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo snimanje filma „Krugovi”

Drama o krivici, o posledicama jednog herojskog čina i o frustraciji herojstvom, kaže reditelj Srdan Golubović

Da li herojstvo ima smisla, da li herojski čin i ljudskost ostavljaju pozitivan trag i podstiču nas da činimo dobra dela, da li je biti heroj isto što i biti budala i da li je život izgubljen u odbrani drugog ljudskog života kao kamen bačen u bezdan – neka su od pitanja na koje će publika naći odgovore u filmu „Krugovi” Srdana Golubovića, čije je snimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << počelo prekjuče u Trebinju.

Prema istinitom događaju, scenario „Krugova” napisali su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, autorski tandem po čijem predlošku je Golubović snimio film „Klopka”, koji je osvojio 23 nagrade na stranim festivalima.

Tri paralelne priče „Krugova” odvijaju se u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju, prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donesu odluke koje će im promeniti živote. Nebojša, svedok stradanja njegovog najboljeg prijatelja, prevazilazi grižu savesti suočavajući se sa ubicom, zatim Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve, a sin ubice u susretu sa ocem stradalog heroja otvara put za prevazilaženje prošlosti.

– „Krugovi” su film o krivici, o posledicama jednog herojskog čina, o frustraciji herojstvom, o senci prošlosti i potrebi da se iz te senke izađe – objašnjava reditelj Golubović, i dodaje da je reč i o „kukavičluku i nemoći koje vodi ka osveti, o spoznaji besmisla osvete, i o oproštaju”.

– „Krugovi” će imati malo dijaloga, jer ćutanjem i skrivanjem pravih emocija junaci filma grade emotivno snažnu strukturu filma. Gluma će biti minimalistička, sirova i gotovo dokumentaristička. Želim da snagom priče i emocija napravim film koji će komunicirati sa publikom, koji može da pogodi, isprovocira, zapita i rasplače – najavljuje reditelj Golubović.

U filmu igraju: Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Jasna Đuričić i Marko Janketić.

Novi film Golubović realizuje u srpsko-nemačko-francusko-slovenačko-hrvatskoj koprodukciji (srpski koproducent je „Baš Čelik”, a producent Jelena Mitrović). Direktor fotografije je Aleksandar Ilić, scenograf Goran Joksimović, kostimograf Ljiljana Petrović, film će montirati Marko Glušac, a muziku će komponovati Mario Šnajder (Nemačka).

Maja prošle godine, „Krugovi” su dobili nagradu za najbolji projekat u kanskom „Ateljeu” gde se predstavljaju filmovi u nastajanju, finansijski su podržani na konkursu Filmskog centra Srbije i vodećeg evropskog filmskog fonda „Eurimaž”.

I. Aranđelović

------------------------------------------

Film inspirisan istinitim događajem

Događaj koji je inspirisao autore „Krugova” dogodio se 21. januara 1993. godine. Pripadnik Vojske Republike Srpske Srđan Aleksić našao se u grupi srpskih rezervista koji su legitimisali ljude na trebinjskoj pijaci. Kada su naišli na muslimana Alena Glavovića, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć Alenu koji je pobegao, a četvorica srpskih rezervista kundacima su pretukla Srđana koji je preminuo od zadobijenih rana. Srđanov otac Rade, u čitulji je napisao: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”. Alen danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece, i svake godine posećuje Srđanov grob u Trebinju.

objavljeno: 18.02.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U Trebinju počelo snimanje filma "Krugovi"

Izvor: Svet, 18.Feb.2011, 20:45

Da li herojstvo ima smisla, da li herojski čin i ljudskost ostavljaju pozitivan trag i podstiču nas da činimo dobra dela, da li je biti heroj isto što i biti budala i da li je život izgubljen u odbrani drugog ljudskog života kao kamen bačen u bezdan – neka su od pitanja na koje će publika...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.