Počeli 26. Dani srpskog duhovnog poreobraženja u Despotovcu

Izvor: BKTV News, 20.Avg.2018, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli 26. Dani srpskog duhovnog poreobraženja u Despotovcu

Kulturna manifestacija 26. Dani srpskog duhovnoga preobraženja počela je u Despotovcu i trajaće do 28. avgusta.

Manifestaciju, na Trgu despota Stafana Lazarevića, u centru Despotovca, svečano je juče otvorila pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović.

"Imam izuzetnu čast da ove godine otvorim najznačajniju i najkvalitetniju manifestaciju koja se održava tokom leta u Srbiji. Iako začeti u teškim okolnostima, 1993. godine, Dani srpskog duhovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << preobraženja, su polako iz godine u godinu, upotpunjavli svoj profil i sadržajnost izrastajući u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji", rekla je Trifunović.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Manifestacija je počela intoniranjem državne himne, a celovečernji koncert, koji je počeo Drugom rukoveti Stevana Mokranjca, izveo je Hor Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Svečanom otvaranju prisustovale su brojne ličnosti iz kullturnog, javnog, privrednog i političkog života ovog kraja i Srbije. Njih, i brojnu publiku, je pozdravio predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić.

Nikolić je istakao da su ovogodišnji Dani srpskog duhovnog preobraženja, u znaku 600 godina srednjovekovnog manastira Manasija, zadužbine despota Stefana Lazarevića, oko tri kilometra od Despotovca.

Dani srpskog duhovnog poreobraženja u Despotovcu održavaju se pod poktroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Despotovac.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Manifestacija se nastavlja danas, u 17. sati u Narodnoj biblioteci, prestavljanjem zbornika sa proslogodišnjeg Naučnog skupa "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti 9" a govoriće dr Zlata Bojović i dr Radivoj Radić.

U 19 sati, u Glariji centra za kulturu biće otvorena izložba skulptura Velimira Karavelića a u 20,30 sati na Trgu despota Stefana, pozorište "Slavija" iz Beograda izvešće predstavu "Vreme časti i ponosa".

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.