Počela manifestacija Dani Srbije u Srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2019, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj"

Baletskom predstavom Narodnog pozorišta iz Beograda u Banjaluci je večeras otvorena manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj", a pomoćnica srpkog ministra kulture, Asja Drača Muntean je tim povodom poručila da ovaj događaj svedoči o jedinstvu srpskog naroda.

"Sabrani večeras u Banjaluci svedočimo o jedinstvu srpskog naroda, predanosti i posvećenosti očuvanju naše tradicije, vere, jezika i našeg pisma. Našim susretima jačamo povezanost nošeni idejama umnih ljudi ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naroda, idejama koje su nas oblikovale i formirale kao narod koji svojim pregnućem uvek i iznova nosi zastavu slobodarstva otvarajući prostor slobode i za sve one oko nas", rekla je Asja Drača Muntean na svečanom otvaranju.

Tema ove manifestacije je kultura, a Drača Muntean je istakla kako su upravo kultura i umetnost prostor na kome mogu da se spoje i zajedno žžive prošlost i budućnost, kreativnost i tradicija.

"Dani Srbije u Srpskoj" počeli su baletskom predstavom "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta iz Beograda.

Svečanom otvaranju ove manifestacije prisustvovala je i prisutnima se obratila upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac.

Ova manifestacija održava se u više gradova u Republici Srpskoj.

Gosti će imati prilike da tokom dve nedelje pogledaju bogat kulturno-umetnički program iz Srbije.

Među učesnicima će se naći Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac", Kvartet Beogradske filharmonije, Srbski pravoslavni pojci. Završni čin manifestacije biće u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci gde će 24. oktobra biti otvorena izložba Galerije Matice Srpske - "Evropski fenomeni".

Uoči otvaranja "Dana Srbije u Srpskoj", održan je sastanak gospođe Drača Muntean sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Natalijom Trivić. Dogovoren je nastavak saradnje kroz koprodukcije između pozorišta, zajedničko delovanje u međunarodnim organizacijama ali i zajednička gostovanja ustanova kulture u inostranstvu, kao razmena znanja i iskustava u različitim oblastima.

Takođe, istaknuto je da je digitalizacija važna oblast saradnje između ustanova.

Narodno pozorište u Beogradu će svojim znanjem i iskustvom doprineti kreiranju opere i baleta koji trenutno nedostaju Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Uspeh beogradskog ansambla prve večeri manifestacije otvorio je vrata budućoj snažnoj saradnji stručnog dela javnosti i velikoj zainteresovanosti publike za kulturno-umetničke programe iz Republike Srbije.

"Dani Srbije u Srpskoj" održavaju se u organizaciji Ministarstva kulture Srbije, kao nastavak dobre i plodonosne saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske u oblasti kulture, saopšteno je iz tog resora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.