Pobednik iz Venecije biće prikazan u Beogradu

Izvor: Akter, 08.Sep.2014, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednik iz Venecije biće prikazan u Beogradu

Venecijanski pobednik "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju" biće prikazan u Beogradu na 20. Festivalu autorskog filma, od 26. novembra do 3. decembra

Švedski reditelj Roj Anderson osvojio je Zlatnog lava na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, koji je završen proteklog vikenda.

Autor vodi gledaoce na putovanje koje otkriva lepotu pojedinačnih trenutaka, sitničavost, humor i tragediju koje se skrivaju u ljudima. Radnja filma "Golub sedi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << grani razmišljajući o postojanju" smeštena je u savremenu Švedsku.

U fokusu filma su dvoje ljudi koji bezuspešno pokušavaju da prodaju vampirske zube i druge predmete za prerušavanje. Povremeni trenuci nadrealizma i pesme, mozaik pojedinačnih sekvenci, oduševili su filmske kritičare u Veneciji.

Jedan od najpoznatijih švedskih reditelja Anderson rođen je u Geteborgu 1943. godine. Najveći uspeh je ostvario sa filmom "Pesme sa drugog sprata" koji je 2000. godine nagrađen u Kanu. Njegov peti igrani film "Golub..." finansirale su Švedska, Norveška, Francuska i Nemačka.

Primajući glavnu nagradu venecijanske Mostre Anderson je pomenuo italijanski neorealistički film "Kradljivci bicikala" iz 1948. reditelja Vitorija De Sike kao ostvarenje koje je na njega najviše uticalo.

Jubilarni, 20. Festival autorskog filma ove godine održava se u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, bioskopu Fontana i Domu kulture Studentski grad.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.