Pet lokacija mogućeg Servantesovog groba

Izvor: Beta, 10.Jun.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet lokacija mogućeg Servantesovog groba

MADRID, 10. juna 2014. (Beta-AFP) - Ekipa naučnika otkrila je pet lokacija ispod jedne crkve u Madridu u kojima bi mogli da se nalaze posmrtni ostaci španskog pisca Migela de Servantesa, čiji grob nije nikada pronadjen, saopštile su madridske vlasti.

Naučnici su krajem aprila krenuli u potragu za nepoznatim grobom uz pomoć radara, kamera sa infracrvenim zracima i trodimenzionalnim skenerima.

"Ne želimo da dajemo lažne nade. Još ne znamo da li smo našli grob, već pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << lokacija na kojima bi mogli da se nalaze Servantesovi posmrtni ostaci", izjavio je Fransisko Esberija, vodja naučne ekipe.

Esberi je medjunarodno priznat stručnjak koji je učestvovao u obdukciji tela bivšeg čileanskog predsednika Salvadora Aljendea na osnovu kojeg je zaključeno da je Aljende izvršio samoubistvo posle vojnog puča Augusta Pinočea 1973. godine.

Servantes, največhi pisac španskog jezika, živeo je pre 400 godina, slavljen i obožavan od mnogih generacija.

Madridske gradske vlasti su početom marta odlučile da izdvoje 100.000 evra za traženje Servantesovog groba, što će se odvijati u tri faze. Prva faza podrazumeva da naučnici pomoću savremene tehnologije istražuju lokaciju kako bi utvrdili da li se ispod zemlje nalaze ljudski posmrtni ostaci.

Posle pronalaska mogućih lokacija, na njih dolaze arheolozi u okviru druge faze. Posle iskopavanja lokacije, počinje treća faza, dolaskom antropologa.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Pronađeno pet lokacija mogućeg Servantesovog groba

Izvor: Blic, 10.Jun.2014

Ekipa naučnika otkrila je pet lokacija ispod jedne crkve u Madridu u kojima bi mogli da se nalaze posmrtni ostaci španskog pisca Migela de Servantesa, čiji grob nije nikada pronađen, saopštile su madridske vlasti. ..Naučnici su krajem aprila krenuli u potragu za nepoznatim grobom uz pomoć radara,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.