Peri Zupcu nagrada časopisa Zbilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peri Zupcu nagrada časopisa "Zbilja"

Peri Zupcu, proslavljenom srpskom književniku sinoć je uručena nagrada za životno delo, koju dodeljuje časopis za kulturu, umetnost i društvena pitanja "Zbilja".

Radomiru Mićunoviću iz Beograda uručena je nagrada "Nebojša M. Krstić" koja se dodeljuje za duhovno stvaralaštvo Srba u zemlji i svetu, dok je nagrada "Zbilje" za slikarstvo pripala akademskom slikaru Đorđu Beari iz Novog Sada.

U prepunoj sali Udruženja književnika Srbije, Zubac je govorio stihove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skoro čitav čas, jer ga je publika stalno pozivala na bis.

"U životu sam dobijao mnogo velikih nagrada, ali ovo je prva otadžbinska, jer druga ne postoji u Srbiji. Ona se tako formirala i tako traje. Sve je u ovoj nagradi unikatno, baš kao i "Zbilja". Hvala Momiru Laziću, glavnom i odgovornom uredniku "Zbilje" što je uspeo da sačuva i očuva ovaj časopis", kazao je Zubac.

"Zbilja" je osnovana pre tri decenije u Karlovcu u Hrvatskoj, a već 15 godina dodeljuje nagrade najelitnijim srpskim nacionalnim stvaraocima iz raznih oblasti kulturnog života sa ciljem da se kultura približi kako srpskom, tako i narodima širom sveta, jer "Zbilja" već decenijama ima izuzetnu saradnju sa nacionalnim časopisima širom planete.

"Zubac je nesumnjivo vrh vrhova srpske književnosti. Lično drugujemo 52 godine. Nema antologije u svetskoj literaturi u kojoj nisu prevedene i uvrštene njegove "Mostarske kiše". Sve to potvrđuje da uz istaknute evropske stvaraoce kao što su prof. dr Jelena Guskova iz Moskve, akademik prof.dr Ivan Čarota iz Belorusije, akademik prof.dr Rajko Določek iz Češke, akademik dr Vasilije Krestić, pokojni Momo Kapor, Rajko Petrov Nogo, i najelitniji srpski pisci predstavljaju deo ne samo naše, već i evropske vrednosti koje su potvrdile značaj ovog časopisa. Imamo punu podršku u realizaciji ove nagrade od Udruženja književnika Srbije i Milovana Vitezovića koji je i sam njen dobitnik", kazao je Lazić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.