PRIZNANJE Radovi Olge Jevrić u Institutu „Henri Mur“

Izvor: Blic, 03.Feb.2016, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIZNANJE Radovi Olge Jevrić u Institutu „Henri Mur“

Izložba skulptura Olge Jevrić (1922–2014) pod nazivom „Predlozi za spomenike” biće otvorena danas kasno popodne u Lidsu.

Izložba u Institutu „Henri Mur” (otvorena do 17. aprila) biće ujedno i prvo samostalno predstavljanje rada srpske vajarke i akademika u Velikoj Britaniji.

- Radovi Olge Jevrić ranije su predstavljeni na grupnim izložbama u Londonu, 1961. u galeriji „Drian“, potom i 1970. u galeriji „Hayworld“. Inicijativa za izložbu „Predlozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za spomenike“ potekla je od Centra za istraživanje skulptura Instituta „Henri Mur“. Pokazalo se da Olgi Jevrić pripada velika zasluga za to što se srpska umetnost našla na istoj ravni s evropskom i svetskom - kaže Žaklina Marković, kustos Legata Olge Jevrić u SANU.

Olga Jevrić se pedesetih godina 20. veka otrgla od vladajuće struje umetnosti posleratnog socrealizma, okrenuvši se likovnim elementima u skulpturi, materijalu i apstraktnom izrazu. U početku se bavila figurativnom skulpturom, a potom se jače okrenula problemu forme, prostora, materijala i mase. Na Bijenalu u Veneciji 1958. skrenula je pažnju međunarodne javnosti kao jedna od najoriginalnijih protagonista mlade evropske skulpture.

- Dugačak je spisak institucija kulture kojima je Olga za života poklonila svoja dela. Više radova je poklonjeno nego što je otkupljeno. Najviše radova nalazi se u SANU. Njena dela se nalaze i van granica naše zemlje, ističemo Nacionalnu galeriju u Berlinu, gde se nalaze tri rada, kao i „The Israel Museum“ u Jerusalimu gde se nalazi skulptura „Jerusalim“ malog formata - navodi Marković.

Olga se nikad nije srela sa Henri Murom

- Olga (na slici iz 1957, prim. aut) dobila je 1955. stipendiju od Sekretarijata za kulturne veze s inostranstvom za studijski boravak u Parizu, a te iste godine održana je reprezentativna izložba Henrija Mura u „Cvijeti Zuzorić”, tako da do njihovog susreta nije došlo. Nikada se nisu sreli - kaže kustos legata Olge Jevrić Žaklina Marković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.