Oživljavanje Petrovaradina

Izvor: SEEcult.org, 01.Sep.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživljavanje Petrovaradina

Festival uličnih svirača u Novom Sadu prvi put se ove godine održava van gradskog centra – u Petrovaradinu, a želja organizatora je upravo oživljavanje tog dela grada programom koji će od 1. do 3. septembra predstaviti oko 160 umetnika, muzičara, igrača, glumaca i performera iz 15 zemalja, kako bi doprineli revitalizaciji oronule gradske četvrti i skrenuli pažnju na njen potencijal za život, rad i turističke posete.

Učesnici Festivala uličnih svirača, čija je nova lokacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Podgrađe Petrovaradinske tvrđave (sa druge strane mosta Varadinska duga), dolaze iz SAD, Brazila, Australije, Velike Britanije, Španije, Italije, Francuske, Nemačke, Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Festival počinje 1. septembra svečanom povorkom građana od Trga slobode preko Bulevara Mihajla Pupina i mosta do Beogradske kapije, gde će nastupiti glavne zvezde večeri - džez-pop sastav Moon Hooch iz Njujorka. Povorku će predvoditi vizuelni umetnici na biciklima VJ Suave iz Brazila, uz učešće Haos animatora, umetničke trupe Sutton Beres Culler iz SAD, studenata Fakulteta tehničkih nauka sa departmana za scenski dizajn, članova udruženja Efemera zaduženih za koncept otvaranja, te oko 200 biciklista Biciklističke inicijative i, kako se očekuje, više hiljada građana Novog Sada i drugih posetilaca.

Osim nove lokacije, ovogodišnja novina je i bioskop pod otvorenim nebom kod Barutane "Josif", gde će 2. i 3. septembra biti prikazano šest filmova domaćih autora, u saradnji sa festivalom Cinema City.

Najavljen je i regionalni simpozijum "Javni prostor u gradu - kultura korišćenja" koji će 3. septembra na Brod teatru okupiti stručnjake za tu temu iz naučnih i drugih ustanova iz Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Kotora, Sarajeva, Skoplja, Beograda i Novog Sada.

Umetnički programi predviđeni su na 14 punktova prilagođenih potrebama ulične umetnosti - na samom trotoaru, jer je komunikacija izvođača sa publikom sastavni deo takvih događaja. Glavna pozornica je ispred Beogradske kapije, a ostale tačke su raspoređene duž Beogradske, Štrosmajerove i Ulice Lisinskog, Rampinog puta na ulazu u Petrovaradinsku tvrđavu, kod Brutana "Josif", na Vojnom igralištu i na Brod teatru sa suprotne strane Dunava, na Beogradskom keju.

Posetiocima će, uz sve to, biti omogućena i šetnja Podgrađem u organizaciji udruženja Scenatorija iz Petrovaradina, koje na Festivalu učestvuje sa umetničkim projektom "Pokreni promenu, budi promena!", čiji se cilj poklapa sa idejom organizatora o obnovi tog dela grada.

Organizatori očekuju ukupno oko 50.000 posetilaca, što je uobičajen broj za tu manifestaciju poslednjih godina.

Ulaz na sve programe je besplatan, a ulice Podgrađa Petrovaradinske tvrđave će biti zatvorene za saobraćaj tokom izvođenja programa. Za posetioce je  obezbeđena posebna autobuska linija od Trga slobode do Podgrađa, sa polascima na svakih pola časa.

Posetioce Festivala očekuje i osveženje koje će uključiti ponudu zanatskih piva četiri domaće pivare.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija "Inbox" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, ambasade SAD u Beogradu, MTS-a, Generali osiguranja Srbija i Naftne industrije Srbije.

Festivalski sajt je ulicnisviraci.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.