Otvorena izložba “Drugarica a la mode”

Izvor: Blic, 17.Jul.2011, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba “Drugarica a la mode”

BEOGRAD - Izložba “Drugarica a la mode” koja predstavlja odevanje i modu u Zagrebu od 1945. do 1960. godine otvorena je sinoć u Muzeju istorije Jugoslavije. Autor izložbe Ante Tonči Vladislavić želeo je da “drugaricu” prikaže u drugačijem svetlu, van stereotipa koji su bili zastupljeni u tom vremenu.

Posle ratnih godina, žena je prema rečima autora, predstavljena kao muškobanjasta, uskogrudna, zatucana. "Drugarica a la mode” oslikava celo jedno razdoblje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ukida barijere socijalizma, izlazi iz stereotipnih okvira tog vremena.

Ovom izložbom započeta je saradnja Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu. Iako je izložba Ante Tončija Vladislavića svoje prvo predstavljanje imala 2006. za njeno prikazivanje u Beogradu se čekao samo pogodan trenutak. Od svog predstavljanja, pruvukla je veliku pažnju i interesovanje u Hrvatskoj. Specifičnost ove izložbe je da to što su slike koje su predstavljene, bile prikupljane od anonimnih autora, gde su "drugarice” predstavljene u slobodno vreme, tokom bavljenja sportom, na radnim akcijama.

Naslovne strane magazina

Prikupljanjem slika nepoznatih autora, hteo je da izbegne političku konotaciju i rodne razlike. Ideji o otvaranju izložbe predhodio je rad na sakupljanju fotografija sa njegovim studentima.

- Do fotografija smo dolazili na razne načine, od prijatelja i poznanika, nepoznatih ljudi. Na osnovu slika do kojih smo došli, "drugaricu” vidimo kao stereotip gospođice sa primesama dame - kažu studentkinje Antropologije koje su mu pomagale u radu.

Osim fotografija, na izložbi su se mogle videti ilustracije iz knjige "Bon-ton”, fotografije o šišanju iz " Priručnika za frizere”, kao i naslovne stranice Ilustrovanog vjesnika iz Zagreba.

Izložba se možer pogledati do 2. novembra u Botićevoj 6.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.