Otvoren festival, pročitana pisma Vučića i Rame

Izvor: N1 televizija, 01.Jun.2016, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren festival, pročitana pisma Vučića i Rame

Festival "Miredita, dobar dan" kojim se predstavlja kulturna scena Kosova otvoren je u Domu omladine u Beogradu. Ovogodišnji festival, treći po redu, posvećen je glumcu Bekimu Fehmiu i obeležavanju 80 godina od njegovog rođenja.

Na otvaranju, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić pročitao je zajedničku izjavu premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame. Njih dvojica su u pismu navela da je Bekim ostavio neizbrisiv trag i među Albancima i među >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Srbima.

"Njegov život, umetnost kroz koju je živeo, pokazali su nam da možemo jedni druge da razumemo, da možemo da učimo jedni od drugih, da smo povezani, i da zajedno treba da gradimo prosperitetnu budućnost za buduće generacije. Bekim Fehmiu je svedok da, koje god puteve u životu da odaberemo, kako bi povezali naša dva naroda, oni će uvek biti blagotvorni, i za jedne i za druge. Kako za Albance, tako i za Srbe", naveli su premijeri.

Predsednica nevladine organizacije Građanska inicijativa Maja Stojanović, rekla je da je festival osnovan pre tri godine kao kulturni doprinos težnjama uspostavljanju trajnog mira i normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Kako je navela, cilj je poboljšanje društvenih, političkih i kulturnih odnosa.

Ona je rekla da čovek treba da se ceni po onome šta je postigao, a ne po religiji ili boji kože i dodala da je tamo, gde se te vrednosti cene i poštuju, zajednička budućnost Srbije i Kosova.

"Nadam se da ćemo ovim festivalom da stvorimo temelj naše zajedničke budućnosti", kazala je Stojanović.

Otvaranju festivala prisustvovao je ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka i osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Prve večeri festivala prikazan je film "Otac" kosovskog reditelja Visara Morine nakon čega je organizovan razgovor sa glumcima.

Festival "Mirdita, dobar dan" organizuju Građanska inicijativa, "Integra" i Centra za praktičnu politiku traje. Festival traje do subote, 4. juna. Ulaz je besplatan.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.