Otvoren Paviljon Srbije u Veneciji

Izvor: Beta, 06.Jun.2014, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Paviljon Srbije u Veneciji

VENECIJA, 6. juna 2014. (Beta) - Paviljon Srbije na XIV Medjunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, na kojoj se Srbija predstavlja izložbenom postavkom "14-14" o arhitektonskim delima u periodu od jednog veka, otvorila je ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović.

Kako je u petak saopšteno iz Ministarstva kulture, komesar izložbe, profesor Ivan Rašković govorio je o modernizmu arhitekture Srbije, dok je Marko Salapura, u ime autorskog tima koji čine i Zlatko Nikolić, Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Hrib, Igor Sladovljev i Jelena Radonjić, kao i saradnjici Srdjan Keča i Andera Palašti, zahvalio na poverenju koje im je ukazano izborom njihovog projekta.

"Danas je bio velik i naporan dan koji je rezultat intenzivnog rada proteklih pola godine. Ceo tim je zadovoljan postavkom izložbe. Ovo su prvi dani izložbe i posećenost je velika, što nas veoma raduje. Ove godine Bijenale traje duže nego inače, što znači da će izložba trajati pola godine. Naša namera je da izložba dobije svoj nastavak i van Venecije na čemu će tim raditi u narednom periodu", istakao je Salapura posle otvaranja srpskog paviljona u četvrtak.

Unutrašnji deo izložbenog prostora, ispunjen dnevnim svetlom, čini okvir od stotinu značajnih arhitektonskih projekata nastalih od 1914. do 2014. godine, dok se okolni prostor bavi projektom Muzeja Revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, hrvatskog arhitekte Vjenceslava Rihtera.

Zdanje Muzeja revolucije nikada nije sagradjeno, osim podrumskog dela, i njegova sudbina, vezana za mesto i vreme, pruža opipljiv kontekst za razumevanje murala u centralnoj sobi paviljona, navodi se u saopštenju.

Na XIV Medjunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji pod nazivom Fundamentals (osnove), koja se otvara 7. juna, predstaviće se 66 zemalja.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

14-14: Otvoren paviljon Srbije u Veneciji

Izvor: B92, 06.Jun.2014

Ambasadorka Republike Srbije u Italiji Ana Hrustanović svečano je otvorila Paviljon Srbije na XIV međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, na kojoj se Srbija predstavlja izložbenom postavkom „14-14“ o delima srpske arhitekture u periodu od jednog veka...Komesar izložbe prof. Ivan Rašković...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.