Otvoren Mesec srpske kulture u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren "Mesec srpske kulture u Mađarskoj"

Na prigodnoj svečanosti u budimpeštanskom bioskopu "Urania" otvoren je deseti "Mesec srpske kulture u Mađarskoj", uz učešće velikog broja gostiju iz obe zemlje.

Organizator i ove jubilarne manifestacije je Srpski kulturni i dokumentacioni centar, pod pokroviteljstvom Srpske samouprave i uz finansijsku podršku mađarske vlade.

Vršilac dužnosti direktora pomenute ustanove Milan Đurić je istakao da je "Mesec srpske kulture" postao važan deo kulturne ponude Mađarske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodajući da su se nedeljama pre otvaranja zainteresovani raspitivali o ovogodišnjem programu, koji je i ovog puta izuzetno bogat.

U ime Vlade Republike Srbije prisutnima se obratila pomoćnica ministra kulture i informisanja zadužena za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean ističući da je "Mesec srpske kulture" centralna manifestacija srpske zajednice u Mađarskoj u sferi kulture, koja promoviše ostvarenja naših umetnika na najvišem nivou. Ona je ukazala na sve uspešniju saradnju dve države u svim oblastima i istakla da i Vlade Srbije čini sve na očuvanju i negovanju kulture i tradicije vojvođanskih Mađara.

Da odnosi Srbije i Mađarske nikada u istoriji nisu bili bolji potvrdio je i načelnik Glavnog odelenja za nacionalne zajednice u mađarskoj vladi Rihard Tirči, koji je, prema sopstvenom kazivanju, prisustvovao na devet od deset manifestacija srpske kulture.

Ovogodišnja smotra je, za razliku od prethodnih godina, počela emitovanjem jednog filma. Reč je o dugometražnom animiranom filmu "Ruben Brant, kolekcionar" Milorada Krstića, srpskog slikara i multimedijalnog umetnika, koji od 90-tih godina prošlog veka živi u Budimpešti.

"Kao slikar želo sam da napravim film o likovnim ostvarenjima na jedan drugačiji način. Umesto da temi priđem na klasičan, kritičan način, izabrao sam krimi priču, u kojoj serijski pljačkaš krade poznate slike iz najvećih muzeja sveta. To, međutim, ne čini da bi te basnoslovno skupe slike kasnije prodao na tržištu, već zato što ga karakteri sa tih dela proganjaju u snovima", izjavio je Krstić za RTV.

Posetioci će na jubilarnom "Mesecu srpske kulture" imati priliku da se sretnu sa Milanom Lanetom Gutovićem, piscima iz desetak evropskih zemalja, slikarima iz Mađarske i Srbije, srpskim kompozitorima rođenim u severnom susedstvu, a program bi 5. oktobra trebalo da zatvori režiser Emir Kusturica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.