Izvor: RTS, 14.Sep.2020, 20:35

Otvoren 87. Vukov sabor

Uz sprovođenje svih epidemijskih mera najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji, Vukov sabor, svečano je otvorena 87. put. Deo programa ovogodišnjeg saborovanja u Loznici posvećen je i Dositeju Obradoviću.
U dvorištu Vukove kuće, 1933. godine održan je prvi Sabor u nameri da se oda počast reformatoru srpskog jezika. Uz pomen koji su održali monasi manastira Tronoše, gde je Vuk učio da piše i čita, meštani su se nadmetali i u sviranju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gusala.

"Nezaobilazan deo saborskog programa je i u to vreme bila saborska beseda i besplatna podela knjiga narodu. Tokom prvobitnih sabora poznata je činjenica da se delilo više hiljada knjiga tokom saborske svečanosti, a zadnji deo programa je bilo narodno veselje", ističe istoričar Miroslav Terzić.
Na ovogodišnjem saboru uz književne večeri i pozorišne predstave posvećne Dositeju i Vuku, predstaviće se i Međunarodni slavistički centar, Vukova zadužbina i Matica Srpska.
Direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić" Snežana Nešković Simić kaže da se manifestacijom Vukov sabor ukazujena značaj našeg jezika i pisma, srpske istorije, kulture, tradicije, narodnih običaja, i svega što čini naš srpski kulturni identitet.
"Očuvajmo jezik, sačuvajmo zemlju", jedan je od slogana Vukovog sabora. U njegovom rodnom Tršiću kažu da je čuvanje tradicije temelj na kojem se gradi budućnost.
Vukov sabor upisan je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, a kandidat je i za Uneskovu listu. Završna svečanost biće održana 20. septembra na saborištu u Tršiću, a tradicionalnu besedu ove godine održaće književnik Janko Vujinović.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvoren 87. Vukov sabor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020

Uz sprovođenje svih epidemioloških mera, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji - Vukov sabor, svečano je otvorena 87. put...Deo programa ovogodišnjeg saborovanja u Loznici posvećen je i Dositeju Obradoviću, javlja RTS...U dvorištu rodne kuće Vuka Stefanovića Karadžića, 1933. godine održan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.