Otvoren 49. Skup slavista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren 49. Skup slavista

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević prisustvovao je svečanom otvaranju 49. Skupa slavista, seminara srpskog jezika, književnosti i kulture, održanom na Filološkom fakultetu u Beogradu i tom prilikom održao pozdravni govor studentima, profesorima i učesnicima ove manifestacije, koja se u Beogradu odžava skoro pola veka.

"Već pet decenija, najznačajniji profesori Filološkog fakulteta trude se da stvore veze srpske kulture sa čitavim svetom i u tom poslu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvaruju veliki uspeh. To su veze prijateljstva, poštovanja i međusobnog kulturnog prožimanja", rekao je Vukosavljević.

Tokom svog boravka u Beogradu, učesnici Skupa će posetiti više naučnih i kulturno-istorijskih institucija: Narodni muzej, Muzej Nikole Tesle, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Ive Andrića, manastire Ravanicu, Manasiju i Tronošu, Institut za srpski jezik, Institut za srpsku književnost i umetnost, Vukovu zadužbinu, Dositejevu zadužbinu, kraljevski dvorski kompleks Beli dvor, a predviđena je i poseta Matici srpskoj u Novom Sadu.

"I vi, upoznajući srpsku kulturu, penjete se na neki način uz brdo srpske kulturne istorije. Magla se razilazi, vidici se proširuju i tako bolje vidite i sopstvene kulture iz kojih dolazite. Na taj način, na svojim uzvisinama, kulture se bolje vide, bolje razumeju, bolje čuju preko dugih vekova i pružaju ruke jedne drugima", poručio je ministar učesnicima.

Za vreme tronedeljnog boravka u Srbiji za studente slavistike će, na Filološkom fakultetu u Beogradu, biti organizovana nastava koja obuhvata predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture, a planirano je i učešće na Vukovom saboru u Tršiću.

"Srpska kultura se trudi da očuva svoj identitet, da bude prepoznatljiva, jasna, ispunjena jasnim vrednosnim sadržajem, i to je zadatak svake kulturne politike bilo koje zemlje na svetu. Tako uklopljene kockice najrazličitih kultura, bez gubitka sopstvenog identiteta, čine jedan veličanstveni mozaik svetske kulture", zaključio je ministar.

Osim ministra prisutne su pozdravili prof. dr Dragana Mršević-Radović i prof. dr Boško Suvajdžić, u ime Uprave slavističkog centra, kao i prof. dr Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.