Otkud leševi i vampiri u Galeriji RTS-a

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkud leševi i vampiri u Galeriji RTS-a

U Galeriji RTS-a od sinoć možete ući u svet leševa, vampira i veštica. Kreirao ga je Ivica Stevanović, čiji crteži izgledaju kao šizofrena noćna mora.
Horor, poput onog u filmovima Tima Bartona, našao je svoje mesto u Galeriji RTS-a pod nazivom "Spodobe i leševi, veštice i vampiri".

Autor izložbe Ivica Stevanović kaže da su radovi rezultat specifičnog balkanskog okruženja, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njima se prepliću mitologija i stvarnost, uobrazilja i realnost.

Među izloženim crtežima su i "Mišonje sa bombama", nastali za vreme bombardovanja 1999. godine. Stevanović kaže da su "mišonje" naknadno dorađeni za potrebe njegovog autorskog strip izdanja Izgubljeni slučajevi.
"Svaki umetnik reaguje na okruženje u kome stvara i funkcioniše. Savremeni umetnik je angažovani umetnik i svojim delima šalje poruku. U jednom delu predstavljenog opusa ilustracija, ja šaljem simboličku poruku da je neophodno strgnuti karakondžulu sa grbače kako bi realnost učinili podnošljivijom i budućnost izvesnijom", naveo je Stevanović.

Na pitanje kakva sudbina očekuje njegove demone, leševe i aveti, Stevanović odgovara da je od njihovog mnogo beznadežniji svet horora u kome trenutno živimo.

Ivica Stevanović je diplomirao 2000. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je i magistrirao 2004. na ilustrativno-imaginarnoj enciklopediji likovnih demona - Leksikon likovnih legija (demonologija kao alternativna estetika).

Od 2000. radi na novosadskoj Akademiji umetnosti kao redovni profesor, predaje Dizajn knjige, Ilustraciju i predmet Strip.
Najznačajnije grafičko delo Ivice Stevanovića Ljubazni leševi zvanično je predstavljeno američkoj publici 2016, kao Kindly Corpses, u izdanju kanadskog izdavača Chizine Publications.
Dobitnik je više priznanja i nagrada iz oblasti dizajna, ilustracije, karikature i stripa. 

Izložba u Galeriji RTS-a biće otvorena do 1. decembra. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.