Otkrivena zvezda za Sašu Petrovića

Izvor: B92, 29.Nov.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena zvezda za Sašu Petrovića

Zvezda sa imenom velikog srpskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića (1929-1989) otkrivena je na pločniku ispred bioskopa "Balkan", u okviru Festivala autorskog filma.

Član Saveta festivala, reditelj Boro Drašković obratio se okupljenim filmskim stvaraocima i poštovaocima Petrovićevog dela, u prisustvu njegove supruge Branke Petrović.

On je podsetio na izuzetno delo ovog umetnika, čije ime nosi i Gran pri Autorskog festivala.

"Kao vodeća ličnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novog jugoslovenskog filma Petrović je u stvaralačkoj praksi, kao i u tekstovima posvećenim sedmoj umetnosti, dao obrise modernog izraza i estetike u našem filmu", istakao je Drašković.

Povodom 80 godina od rođenja i 20 godina od smrti Aleksandra Saše Petrovića u Muzeju kinoteke je kao prateći program Autorskog festivala priređena retrospektiva njegovih filmova, među kojima su najpoznatiji "Skupljači perja", "Tri", "Maestro i Margarita", "Biće skoro propast sveta", "Seobe"...

Ispred bioskopa "Balkan" ranije su postavljene i zvezde sa imenima slavnog glumca Danila Bate Stojkovića i reditelja Živojina Pavlovića i Krste Škanate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.