Otkrivena bista glumcu Miji Aleksiću

Izvor: B92, 26.Sep.2013, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena bista glumcu Miji Aleksiću

U foajeu druge galerije Narodnog pozorišta u Beogradu danas je otkrivena bista glumcu Milosavu Miji Aleksiću (1923-1995) povodom 90-godina od njegovog rođenja.

Bistu je otkrio njegov sin Velibor Aleksić, koji je medijima rekao da je Mija bio "kao svaki drugi tata".

"Ponekad je bilo naporno, ponekad veselo. Ljudi, koji gledaju sa strane, to ne shvataju, ali moji prijatelji su bili navikli na to i posmatrali su ga kao mog oca, a ne kao glumca", rekao je Aleksić, po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profesiji inženjer pomorstva.

Aleksić je naveo i da je njegov otac bio protiv toga da se on i njegov pokojni brat bave glumom, da im je govorio "da je taj život nešto sasvim drugo", ipak im prepustivši da sami odluče.

"Mi smo bili odvojeni od tog celog sveta, uspevao je da sačuva našu intimu", dodao je on.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić naglasio je da nacionalni teatar ima "predivnu obavezu, zadatak da još jednog velikana ugradi u besmrtnike".

"Svi mi pamtimo Miju po fantastičnim ulogama. Strašno mi je žao što nisam imao priliku da ga vidim u pozorištu, ali mi je drago što možemo da ga ''ugradimo'' u sobu legendi, uz Iliju Stanojevića, Ljubinku Bobić, Dimitrija Parlića", rekao je Savić, obraćajući se prisutnima među kojima je bila i porodica Aleksić.

On je podsetio da je Mija Aleksić rođen 1923. u Gornjoj Crnući i završio Gimnaziju u Kragujevcu, da je takoreći iz školske klupe zaigrao u tamošnjem Narodnom pozorištu, a prva uloga mu je bila Vule Pupavac u Glišićevoj "Podvali".

"Zahvaljujući zapaženom tumačenju Pometa u Držićevom ''Dundu Maroju'', prešao je 1949. u Narodno pozorište u Beogradu. Prva uloga mu je bila Stražar u ''Hamletu'' sa Rašom Plaovićem u glavnoj ulozi, a zatim Baron Golić u ''Laži i paralaži'' Jovana Sterije Popovića. Plaović ga je ubrzo angažovao za asistenta na Akademiji pozorište umetnosti, ali se nije dugo zadržao u tom poslu, želeći da se posveti glumačkoj umetnosti", ispričao je Savić.

V.d. upravnika je skrenuo pažnju na veliki broj zapaženih uloga koje je Aleksić ostvario u pozorištu, njegovu popularnu radio emisiju "Veselo veče", omiljene humorističke serije "Servisna stanica" i "Ogledalo građanina Pokornog" i više od 60 filmskih uloga.

Savić je citirao Velibora Gligorića koji je o protivurečnosti umetničke ličnosti Mije Aleksića napisao: "Priroda njegove glume ima severni i južni pol. Na južnom polu su vedrina, radovanje, veselost, smeh, igra. Na severnom polu je tamni vilajet".

Kulturni centar Gornji Milanovac tokom septembra organizovao je obiman program posvećen velikanu srpskog glumišta Aleksiću, povodom 90-godišnjiice od njegovog rođenja.

Uz dokumentarnu izložbu, koja će u januaru biti postavljena u Muzeju Narodnog pozorišta, prezentovana je publikacija "90 godina od rođenja Mije Aleksića", štampana na više od 60 strana i ilustrovana sa 50-ak fotografija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.